Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Domov

Hledá se hokejová hala

České předsednictví Evropské unie chystané na první půlrok 2009 dostává konkrétní obrysy. Minulou středu se totiž vláda shodla, co by ráda v čele EU prosazovala.

Fotografie: S neúspěchem se nepočítá. (Jana Hendrichová) • Autor: Respekt
Fotografie: S neúspěchem se nepočítá. (Jana Hendrichová) • Autor: Respekt

České předsednictví Evropské unie chystané na první půlrok 2009 dostává konkrétní obrysy. Minulou středu se totiž vláda shodla, co by ráda v čele EU prosazovala. Motto zní „Evropa bez bariér“ a soudě podle počtu priorit, vládě ambice nechybí.

Jak se to dělá, bitte

Ten únorový pátek přichází jednatřicetiletá diplomatka do kanceláře na berlínském ministerstvu zahraničí v osm ráno jako obvykle. Prolétne poštu a hlasovou schránku, v devět jde na poradu pro úkoly, ten hlavní je ale jasný – připravit pro ministra složku s podklady na jednání EU se zeměmi západního Balkánu a ještě další tři podobné pro schůzku s Radou Evropy a pak s Kazachstánem a Kyrgyzstánem. Shromáždí podklady od všech, kteří k tomu mají co říci, upraví je do jednotné a čitelné podoby, nechá je zkontrolovat od dalších dvou úředníků. Počká, až se vytisknou, a dohlédne, aby složku dostali všichni, kterých se týká, a aby elektronická verze odešla do Bruselu. Hodinu před půlnocí vypne počítač a jde domů.

Tuhle patnáctihodinovou šichtu nekroutí na oddělení pro koordinaci německého předsednictví nějaká mladá naděje tamní diplomacie, ale rodačka z Prahy a absolventka VŠE Veronika Žertová. Němci se učili u Rakušanů, Češi se zase učí u Němců. Roční stáž (začala loni v červnu, skončí letos v létě s nástupem Portugalců do čela Unie) pro dva české diplomaty domluvila s německým ministerstvem česká ambasáda…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].