Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Medvědi mění Washington

Washington poprvé uznal souvislost globálních klimatických změn s ohrožením určitého biologického druhu.

Fotografie: Aby měli na čem přežít. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Aby měli na čem přežít. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Washington poprvé uznal souvislost globálních klimatických změn s ohrožením určitého biologického druhu. Vyjádřil se tak úředník ministerstva vnitra. Shrnul tím význam kroku, se kterým administrativa vyrukovala ve středu: zařadit na seznam ohrožených druhů ledního medvěda.

To by samo o sobě nebylo senzací, významný posun je ale v příčině. Na lední medvědy se nemá vztahovat nejvyšší ochrana proto, že by snad dramaticky klesal jejich počet. V polárních oblastech jich žije na 25 tisíc, z toho 5 tisíc na Aljašce. Dramaticky se ale zužují jejich životní podmínky, ledový pokryv Arktidy. „Obáváme se, že životní areál ledních medvědů by mohl doslova odtát,“ řekl státní tajemník vnitra Dirk Kempthorne.

Popud k nynějšímu kroku vyšel z petice organizací Greenpeace, Centrum pro biologickou diverzitu a Rada obrany přírodních zdrojů. Šéfka Centra Kassie Siegelová rozhodnutí vítá: „Znamená obrat v přístupu této země ke klimatickým změnám.“ Lze tedy říci, že zatímco rok 2005 s hurikánem Katrinou přinesl obrat v uvažování, rok 2006 s ledními medvědy přinesl obrat v činech.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2007 pod titulkem Medvědi mění Washington