Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Věřím na tlak vnějšího světa

Profesor Vojtěch Cepl (68) absolvoval Právnickou fakultu UK, v letech 1967–69 studoval na Oxfordské a Michiganské univerzitě. Po roce 1989 se stal proděkanem pražské právnické fakulty a členem legislativní rady vlády. Přednášel na mnoha zahraničních univerzitách, mj. v San Francisku, Chicagu a Georgetownu.

Fotografie: Vojtěch Cepl • Autor: Respekt
Fotografie: Vojtěch Cepl • Autor: Respekt

Profesor Vojtěch Cepl (68) absolvoval Právnickou fakultu UK, v letech 1967–69 studoval na Oxfordské a Michiganské univerzitě. Po roce 1989 se stal proděkanem pražské právnické fakulty a členem legislativní rady vlády. Přednášel na mnoha zahraničních univerzitách, mj. v San Francisku, Chicagu a Georgetownu. Zabýval se obecnou teorií práva a právní sociologií, za minulého režimu se na fakultě věnoval bytovému právu. V roce 1992 se významně podílel na vzniku české ústavy a je obecně považován za jednoho z jejích tvůrců. V roce 1993 byl jmenován soudcem Ústavního soudu ČR, kde skončil v roce 2003. Od té doby znovu přednáší na Právnické fakultě UK a zároveň pracuje jako ombudsman Komerční banky. Je ženatý, oba jeho synové jsou právníci.

V posledních týdnech se objevila řada kriminálních případů, do kterých byli nějak zapleteni právníci a soudci. Kauza Berka, NBÚ, Setuza… Nejsme na prahu podobného úkazu jako v roce 1997, kdy u nás většina lidí ztratila důvěru v politiku? Tentokrát jde o justici.

Důvěra v justici je nepochybně malá. Odhlédneme-li od všech konkrétních postav dnešních kauz, zjistíme, že největší nedorozumění je v tom, že za stav justičního systému zodpovídají politici, nikoli soudci. Zákon o soudcích vzniká v parlamentu, a soudci tudíž nemají vliv na budování a reformování systému, proto se žádná reforma ještě neudála. Nejdále v reformním úsilí šel asi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].