Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Zajímavé knihy pro tento týden.

České země v raném středověku, Nakladatelství Lidové noviny, 244 stran

Před čtyřmi lety se na Pražském hradě konala organizačně velmi náročná výstava Evropa okolo roku 1000. Její součástí byl i cyklus přednášek o nejstarších českých dějinách, na kterém vystoupili historici Dušan Třeštík, Petr Sommer či Zdeněk Petráň. Jejich texty nyní vycházejí v knižní podobě s bohatým obrazovým doprovodem.

Ota Ulč: Šťastně navrácený běženec, Primus, 353 stran

Šestasedmdesátiletý politolog a cestovatel sepsal příběh Pravoslava Komendy, který po srpnové invazi emigroval přes Spojené státy na Filipíny. Kniha navazuje na dvacet let starý titul Špatně časovaný běženec.

Tereza Brdečková: Slepé mapy, Odeon, 176 stran

„Co kdyby odešel? Jistě by to neznamenalo, že Veroniku už nikdy neuvidí. Po tolika letech k sobě patří, i kdyby jejich společný život byl omyl nebo holé neštěstí. A proč by tedy odcházel, jestliže by se tím nic nezměnilo? A kam? Bylo mu líto, že je kvůli němu nešťastná, ale nemohl s tím nic dělat.“ Tak přemýšlí stárnoucí architekt Viktor, který svou krizi středního věku vyhrotí románkem s mladou dívkou. Více v psychologickém románku scenáristky, spisovatelky a spolupracovnice Respektu.

Eva Volfová: Kočka z kávové pěny, Baobab, nestránkováno

Sedmadvacetiletá výtvarnice složila z kousků hadříků a nití příběh malého koťátka, které se narodilo ze sedliny v turecké kávě.

Herbjørg Wassmo: Dům se slepou verandou, přeložila Jana Svatošová, Ikar, 224 stran

Román norské klasičky o temných letech dospívání dívky Tory na malém ostrově u severního pobřeží. Otec nacistický důstojník, otčím sexuální úchyl, to nejsou zrovna nejlepší podmínky pro klidnou pubertu…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2006 pod titulkem Knihy