Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.imdb.com

Chcete vědět, ve kterém historickém filmu uvidíte v záběru středověké scenerie na obloze letadlo či na noze udatného rytíře kecky? Stačí kliknout a dozvíte se i to, co se nestalo.

Český surrealista, jazzman a psychiatr Ludvík Šváb (1924–1997), vnuk legendárního herce a komika Josefa Švába-Malostranského, nejenže po dědečkovi jedl vtipnou kaši, ale měl také fenomenální paměť na všechno, co se týkalo filmu. Znal herce, herečky, scenáristy, producenty a režiséry od úsvitu kinematografie až do doby, ve které žil: kdo s kým, kdo místo koho, jaký trapas se zvěčnil na celuloidovém pásu. Jeho vděčným posluchačem byl o generaci mladší kolega Richard Balon, amatérský znalec filmů par excellence.

Ludvík a Richard nám nahrazovali internet v době, kdy ještě nebyl. Když Richard emigroval do USA a Ludvík zemřel, zůstali jsme opuštěni až do chvíle, než jsme objevili stránku www.imdb.com. Chcete vědět, ve kterém historickém filmu uvidíte v záběru středověké scenerie na obloze letadlo či na noze udatného rytíře kecky? Stačí kliknout a dozvíte se i to, co se nestalo. Kdo měl původně hrát v tom či onom filmu, která herečka se odmítla před kamerou svléknout a musela se prohodit s jinou, v jakých podružných a zapomenutých drobných rolích lze objevit slavné hvězdy, kolik která legrace stála peněz, co je dnes v šálivém světě filmu nového… Ludvíka s Richardem to sice nenahradí, ale stojí to za to.

Autor je psychiatr.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].