Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mluv, německý hrdino, zajímáš mě

Česká vláda slíbila zdokumentovat osudy sudetoněmeckých antifašistů. Zatímco se ale pořád na něco čeká, pro poslední dosud žijící z nich si přichází smrt.

Česká vláda slíbila zdokumentovat osudy sudetoněmeckých antifašistů. Zatímco se ale pořád na něco čeká, pro poslední dosud žijící z nich si přichází smrt.

Je sklenička napůl plná, nebo poloprázdná? Kdo na tuto otázku pravidelně odpovídá „poloprázdná“, ten si rychle získá pověst chronického rýpala. Kdo se rozhoduje pro „napůl plná“, je zase podezřelý, že zavírá očí před tím, co by si vlastně zasloužilo kritiku. Jediná záchrana z těchto kleští je soud typu „jak kdy“. Dobrá zpráva tohoto týdne proto zní: V Ústí nad Labem se pod titulem „I oni byli proti“ konala konference, která vládnímu projektu na dokumentaci osudu sudetoněmeckých antifašistů konečně dala konkrétní tvar. Špatná zpráva je, že jsme na tento první krok museli čekat déle než rok.

Ach, to zní dobře

Vědecký projekt, který by nekladl nároky na trpělivost všech zúčastněných, pravděpodobně neexistuje. A o vědecký projekt se tady koneckonců jedná. Tehdejší premiér Jiří Paroubek loni sice krátce uvažoval také o finančním odškodnění pro poslední ještě žijící z oněch odhadovaných 150 tisíc sudetských Němců, kteří po boku českých odbojářů bojovali proti Hitlerovi. Po rozhořčeném protestu, kterým na tyto plány reagoval kromě jiných i prezident republiky, se vláda loni rozhodla, že tyto peníze – 30 milionů korun – dá raději na ambiciózní výzkumný a dokumentační projekt, který přinese sudetoněmeckým antifašistům alespoň…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].