Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Kulaté razítko s nápisem „schváleno“ dopadlo na složku „Temelín“ v poklidné atmosféře prvního listopadového pátku a jihočeští úředníci se mohli radovat z uzavření roky se vlekoucích dohadů.

Kulaté razítko s nápisem „schváleno“ dopadlo na složku „Temelín“ v poklidné atmosféře prvního listopadového pátku a jihočeští úředníci se mohli radovat z uzavření roky se vlekoucích dohadů. Do konečného rozhodování o atomové elektrárně jim přitom nikdo nemluvil – občanská sdružení byla z kolaudace chvíli předtím vyloučena a investoři z ČEZ obratem potvrdili své souhlasné stanovisko. Vydařený konec týdne se ale proměnil v povíkendový bumerang a lidé na kraji se nestačili divit. „Formalita“, jak se o konečném rozhodnutí povětšinou zmiňovali, popudila rakouské sousedy natolik, že začali hovořit o parlamentních rezolucích a dokonce i mezinárodních žalobách. Jak se navíc ukazuje, ani s vyšachováním ekologů to tak jednoznačné není.

Ještě před pár týdny krčila nad problémovou příhraniční elektrárnou většina Rakušanů rameny. Země žila volbami a nikdo z politiků si Temelína příliš nehleděl. Pohled pod pokličku druhého pokusu o kolaudaci jihočeského veledíla ale už tehdy naznačoval, že „formalita“ se může brzy změnit v pořádně radioaktivní záležitost. Na kraji se sice formálně kolaudovala atomová elektrárna, prakticky se ale jednalo o odsouhlasení pár nepodstatných úprav typu posunutí příčky mezi místnostmi. Necelou stovku dalších a o poznání spornějších položek, kvůli kterým první kolaudační klání zkrachovalo, dostal při druhém pokusu na starost úřad pro jadernou bezpečnost, který je brzy bez výhrad posvětil.

Zpráva…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].