Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Práce v jiném čase

Duševní choroba dokáže člověka vykolejit tak, že se zabije či dožije za branami léčebny. Teď se v Čechách děje pokus, jak dostat co nejvíce „bláznů“ do života.

Fotografie: Tady pochopíte, co je radost... - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Tady pochopíte, co je radost... - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Duševní choroba dokáže člověka vykolejit tak, že se zabije či dožije za branami léčebny. Teď se v Čechách děje pokus, jak dostat co nejvíce „bláznů“ do života. Probíhá úspěšně, i když – je tak trochu mimo zákon.

Vítr ve vlasech a temné dny

Na mužích shrabujících v odlehlém koutě pražské Tróje barevné podzimní listí by nikdo nepoznal nic zvláštního. Jenže všichni tihle pracanti jsou schizofrenici. Onemocněli chorobou, která z lidské bytosti dokáže udělat zbědovanou trosku. „Cejtíš ten pěknej vítr?“ říká usmívající se muž s hráběmi. Jmenuje se Tomáš. Oči má od léků jakoby skleněné. Na rozdíl od svých kolegů si chce popovídat. Ostatní se odvracejí. U Tomáše choroba propukla ve dvaceti. Studoval, sportoval, měl kamarády, ale najednou se začal chovat „divně“. Školu nezvládal. Uzavíral se do sebe, měl halucinace a slyšel „vesmírné“ hlasy. Dostal se do Bohnic, kde zůstal dva roky. Po propuštění si už nedokázal sehnat práci, venkovní svět snášel s úzkostí. Proto se pořád vracel do léčebny. Stejně jako většina jiných pacientů se schizofrenií, kteří také nedokážou vydržet tempo běžné práce a končí v ústavu nebo osamělí doma v depresích. Jenže tady v Zahradě vydržel už rok bez „ataku“, jak se říká opětovnému skluzu do psychózy či záchvatu paniky.

„Chceme, aby nemocní byli v kontaktu se spoustou zdravých lidí a aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].