Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Brněnská loď mění kurz

Ještě nedávno sepisoval o možných magistrátních nekalostech varovné články do novin, minulé úterý vítězně zasedl v městské radě poté, co ve volbách vytáhl svůj tým z nuly na devět procent hlasů a pět mandátů.

Zoncna nad brněnským štatlem rumpluje a dole v ulicích vládne vzrušení. Po patnácti letech tu ztrácí vládu ODS. Nejen patrioti jsou zvědaví, co bude dál.

Ještě nedávno sepisoval o možných magistrátních nekalostech varovné články do novin, minulé úterý vítězně zasedl v městské radě poté, co ve volbách vytáhl svůj tým z nuly na devět procent hlasů a pět mandátů. „Slyšel jsem, že náš výsledek byl nečekaný, ale není to pravda. Byl vlastně předem dohodnutý s voliči. Obrovská spousta lidí povídala, že nemá koho volit, a když jsme se objevili my, dali nám hlas. Takže oni jen splnili, co slíbili,“ usmívá se senátor, bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity a dnes děkan jedné z jejích fakult Jiří Zlatuška (49). Ve své kanceláři právě čeká na schůzku s představiteli koaliční Strany zelených a jeho dobrá nálada nepřekvapí – uplynul pouhý rok od chvíle, kdy si řekl dost! a rozhodl se vstoupit do bouřlivých vod brněnské komunální politiky. Založil si k tomu svůj vlastní spolek Brno 2006 a pozval do něj zdejší známé osobnosti, učitele, lékaře, šéfku proslulého kulturního klubu… A před třemi týdny slavil fenomenální úspěch.

Zametej, advokáte

Podle Zlatušky mohou brněnští nováčci poděkovat za svou výhru ODS. „Nestydatost jejího chování, její zneužívání moci už bylo tak do očí bijící, že kdy jindy by se nám to mělo podařit než teď,“ říká senátor. Bývalou radnici obviňuje z utajeného, neprůhledného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].