Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Když se dá dohromady čínská operní zpěvačka s jazzovou partou, dá se očekávat ledacos. V případě Číňanky domestikované v Česku, Feng-jün Song, a kapely Puo skladatele a pianisty Michala Nejtka lze mluvit o docela vydařené spolupráci, která vyústila ve vydání společné desky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Feng-jün Song & Trio PUO: Wild Flower, Indies Records

Když se dá dohromady čínská operní zpěvačka s jazzovou partou, dá se očekávat ledacos. V případě Číňanky domestikované v Česku, Feng-jün Song, a kapely Puo skladatele a pianisty Michala Nejtka lze mluvit o docela vydařené spolupráci, která vyústila ve vydání společné desky.

Song přinesla melodie ujgurské, čínské, moravské písňové texty a vlastní poezii, Nejtek vytvořil příhodné formy a velmi citlivá aranžmá. Výsledkem je jemné akustické album, ve kterém se hlas Song třepetá ve výškách jako skřivan na letní obloze, přičemž kapela k tomu vytváří nádherný koberec, který připomíná veselou letní louku. Jediný problém desky tkví v tom, že text na obalu i některé recenze až příliš přeceňují význam „hvězdné“ Song. Jazzová kapela, a zvláště skladatel Michal Nejtek dostávají za svůj tvůrčí přínos k desce nezdravě málo kreditu…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2006 pod titulkem Kulturní tip