Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Výběr dopisů od našich čtenářů.

Všechny dnešní dopisy se týkají článku Čunkovo kouzlo z minulého Respektu.

Milý pane,

trochu mne zaráží, že jste šéfredaktor. Článek Čunkovo kouzlo je podle mého názoru čirá demagogie. Pan starosta, nyní senátor, nezasahuje proti Romům, ale proti nepřizpůsobivým lidem, neplatičům atd. To, že jsou to náhodou ve své většině Romové, není podstatné a podsouvat tomu rasistický kontext není důstojné Respektu. Dále uváděné „kontejnery“ nejsou odpadkové nádoby, jak se snažíte čtenářům namluvit, ale obytné buňky, které jsou pro neplatiče až moc dobré řešení! Pokud jde o Romy, tak souhlasím s tím, že někteří potřebují pomoci, ale pouze a jen ti, kteří se sami přičiní. Na to nestačí vaše laciné populistické řeči, spíše pomáhá to, co praktikuje Ind Kumar Wishwanathan.

František Klimeš

Vážený pane šéfredaktore,

romská problematika je odborně i lidsky velmi náročné téma, vím to i z vlastní lékařské praxe. Chápu, že někdo v tomto složitém problému může s tím, co pro romskou komunitu dělá starosta Čunek, nesouhlasit a mít pochybnosti i o možném načasování dočasného řešení jejich kauzy notorických neplatičů a ničitelů svého obydlí na předvolební období. Ale s názorem z vašeho článku, že stěžejním bodem agendy starosty Čunka a hlavním důvodem jeho volebního úspěchu se stalo jeho zúčtování s Romy, nemohu souhlasit. Stačí se přece podívat na webové stránky města Vsetín, aby člověk pochopil, co asi voliče oslovilo: čtyřikrát větší dotace z EU než pro okolní města, projekty péče o zdravotně postižené, okresní nemocnice s akreditací ISSO, dvě průmyslové zóny, široce pojaté dotace do infrastruktury, bydlení, dopravy… atd.

MUDr. Pavel Kostka, Praha

Vážený pane Švehlo,

když jsem četl váš článek, neustále se mi vnucovalo malé srovnání. Předesílám, že jako lékař považuji za slušnost umět prohodit několik vět se svými pacienty romsky, což vždy prolomí ledy. Ve Valašském Meziříčí jsme měli také romský problém. Podobný jako v každém jiném městě. Ale místo přesídlování, vybydlování a vysídlování se řešil úplně jinak. Lidsky. Myslím, že by právě valašskomeziříčské řešení mělo být příkladem všem. Romské rodiny dostaly normální byty, stejně jako jiní občané. Komunita Romů u nás má vysokoškolsky vzdělané lidi či majitele stavebních firem a restaurací. Místa, kde bydleli za komunistů, byla stejně zdevastovaná jako všude jinde. Jenže naši Romové si je svépomocí a díky svým stavebním firmám sami přestavěli na slušné byty, sami si je udržují a spravují. Do jejich restaurace chodí spousta lidí, i personál blízké nemocnice. A mít to štěstí slyšet místního geniálního cimbalistu je opravdu zážitek! Děti studují na středních školách, a aby se zbavily případných problémů, fungoval projekt Rom Star, který je vedl k socializaci do normální společnosti. Nenásilně, přirozeně podporoval kulturní akce, učil společenské chování atd. Vlastně úplně normální věci.

MUDr. Radim Ličeník

Vážený pane Švehlo,

i když možná udělal Jiří Čunek s vystěhováním Romů chybu, věřím, že udělá i další krok v pozitivním směru a nabídne jim pomoc. Mám na mysli podobné řešení jako v Ostravě, kde působí mezi Romy indický učitel a má úspěchy. Znám pana Čunka jako čestného člověka a mám právo se domnívat, že je oproti jiným politikům nezkorumpovaný. Rád bych jej viděl v čele lidovců, protože oproti chameleonům typu Kalouska či Svobody může Jiří Čunek dát lidovcům zase slušnou tvář. Věřím, že dáte také prostor panu Čunkovi. Nic není pouze černobílé a váš článek na mne zapůsobil černobílým viděním světa. Také to na mne působí, že společnost potřebuje vytěsnit křesťanskou stranu z politiky, a tak se hodí vše.

Karel Mikulášek

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2006 pod titulkem Dopisy