Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Česká konsolidační agentura, známá též pod jménem Česká korupční, zahájila prodej posledního velkého balíku dluhů ve své historii. Na dvoukolejné trati z Brna do Zastávky závodily parní vlaky. Hodem dlouhým 82,19 metru se na exhibici v Mladé Boleslavi rozloučil se sportovní kariérou fenomenální atlet, oštěpař Jan Železný (40). Noviny přinesly zprávu, že Thajsko prožilo státní převrat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Česká konsolidační agentura, známá též pod jménem Česká korupční, zahájila prodej posledního velkého balíku dluhů ve své historii. Na dvoukolejné trati z Brna do Zastávky závodily parní vlaky. Hodem dlouhým 82,19 metru se na exhibici v Mladé Boleslavi rozloučil se sportovní kariérou fenomenální atlet, oštěpař Jan Železný (40). Noviny přinesly zprávu, že Thajsko prožilo státní převrat. Není to ještě katastrofa, ale je to vážné varování, prohlásila evropská komisařka pro rozpočet Dalia Grybauskaitéová na adresu Česka poté, co Brusel vyslal do Prahy důraznou výzvu, aby se Češi více snažili čerpat peníze z kasy EU, odkud zatím kvůli neschopnosti sepsat srozumitelné a zajímavé projekty dostali jen 500 milionů z připravených dvou a čtvrt miliardy eur. Vesnicí roku se stal Liptál u Vsetína. V Lánech se sešla čtveřice prezidentů Visegrádu. Premiér Mirek Topolánek se shodl s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou na tom, že vzhledem k současné neschopnosti české společnosti omezit život na dluh je nutné odložit přijetí eura a tím i přísných evropských rozpočtových pravidel na neurčito. Ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že vzhledem k nutnosti šetřit státní peníze chystá postupný útlum bezúročných půjček na byt mladým lidem, které zavedla minulá vláda. Zpravodajské agentury přinesly fotografie ze vzpoury, při níž obyvatelé maďarské metropole Budapešti obsadili během násilných nepokojů vyvolaných špatnou ekonomickou situací v zemi na jednu noc státní televizi; dvě stě lidí, včetně stovky policistů, bylo během demonstrace vážně zraněno. Za širokého nezájmu řidičů proběhl v Česku Den bez aut.

Výpovědi jsou od většiny redaktorů, těžko se to sčítá, protože nemají právní náležitost – často je to jenom rukou napsané „dávám výpověď“, takové manifestační. Budeme to řešit zřejmě v pondělí, kolik lidí zůstane, nedokážu odhadnout, řekl Lidovým novinám ředitel pro strategii týdeníku Respekt Miloš Čermák poté, co na protest proti jeho snaze odvolat stávajícího šéfredaktora Marka Švehlu a převzít jeho místo dala až na dva lidi výpověď celá redakce Respektu. V tajném, na počátku léta policií objeveném skladu nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích objevili kontroloři bojové plyny. Nabídkou stokorunových jízdenek do některých měst Evropy začala cenová válka mezi autobusovými společnostmi Student Agency a EuroLines. Česko navštívil nový kambodžský král Norodom Sihamoni. Čtyři pasažéři zemřeli a pětačtyřicet jich bylo zraněno při havárii českého turistického autobusu v Rakousku. Kvůli sporům s radnicí o hodnotu svých akcií zastřelil bývalý šéf Technických služeb Havířova Pavel Slíva náměstka havířovského primátora Martina Balšána (ČSSD) a advokátku Technických služeb Havířova Ivanu Kabzanovou; po dvojnásobné vraždě Slíva zastřelil sám sebe. Ministerstvo obrany odmítlo splnit příkaz soudu a zaplatit čtyřmilionové odškodné svojí letušce Marcele Hubeňákové (27), které před pěti lety podvozek padajícího vojenského vrtulníku rozdrtil pánev a způsobil jí těžké zranění břicha. „Odvoláváme se, neboť ta žena sice k soudu přijela na invalidním vozíku, ale pohybuje se i o francouzských holích, takže není úplně imobilní,“ vysvětlili nechuť platit bývalé vojačce odškodné ministerští právníci. Pochybuji, že si ti úředníci třeba jen na chvíli dokážou představit, co už pět let prožívám – že nebudu moct mít děti, že s manželem celou tu dobu intimně nežijeme, že se bez speciálního auta a vozíčku nikam nedostanu, že musíme přestavět celý byt, abych v něm mohla žít…; to vše něco stojí – a já se nechci zbytek života jen dívat z okna. Jsem mladá a chci být lidem ještě užitečná, komentovala rozklad právníků paní Hubeňáková; pád vrtulníku tenkrát zavinila nedbalost zaměstnanců ministerstva, kteří do něj zapomněli načerpat dost paliva. Dva brněnští dvacetiletí mládenci zastavili a přemohli lupiče, který krátce předtím udeřil a okradl o tašku starší dámu na periferii Brna. Ve snaze zabránit korupci vydal kabinet nařízení, že se nebudou dotovat biopaliva. Tomáš Baťa jr. oslavil dvaadevadesáté narozeniny na samotě v Bílých Karpatech. Z nových průzkumů vyšlo najevo, že Češi pracují mnohem méně, než se dosud myslelo. Pražský magistrát se rozhodl vztyčit na Kozím plácku sochu Sigmunda Freuda. Narvaná Sazka Arena tleskala vestoje Alexandrovcům.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2006 pod titulkem Minulý týden