Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Před 5 lety

Na rozdíl od současného babího léta vládl tenkrát před pěti lety chlad, déšť a na horách dokonce první sníh. A po nárazu letadel do newyorských Dvojčat a washingtonského Pentagonu zavládl už úplný mráz.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na rozdíl od současného babího léta vládl tenkrát před pěti lety chlad, déšť a na horách dokonce první sníh. A po nárazu letadel do newyorských Dvojčat a washingtonského Pentagonu zavládl už úplný mráz. Té události, po níž „už nic nebude jako dřív“, byl plný i tehdejší Respekt. „Tři hodiny poté, co informace o útoku obletěla svět, se v Česku změnil životní rytmus,“ stojí v článku „Všichni jsme Američané“. „Vojenskou účast země v akci NATO na obranu napadeného spojence podpořily všechny parlamentní strany kromě komunistů. (…)

Vzrušené přípravy české vlády na tuto odvetu však doprovázely tři nepříjemné zádrhely. Ten první se stal na středeční schůzce bezpečnostní rady státu, která za přítomnosti prezidenta republiky řešila protiteroristická opatření. Do budovy pronikl neznámý mladík a nerušeně se procházel kolem debatujících politiků. Byl odhalen až poté, co na otázku předsedy sněmovny Václava Klause – ,A vy jste kdo?‘ – odvětil: ,Kandidát na prezidenta.‘ Poté ministr vnitra Stanislav Gross vzkázal občanům, kteří se rozhodli demonstrovat na Václavském náměstí svoji solidaritu s oběťmi atentátu, aby se neshromažďovali, protože to podle něj ,není bezpečné‘. Dva dny po útoku jednal ministr zahraničí Jan Kavan se svým jemenským protějškem Abdalláhem Kirbím o dodávkách zbraní pro Jemen, tedy pro zemi, v níž skupina okolo Usámy bin Ládina povraždila před rokem 17 amerických námořníků.“

Respekt č. 38/2001

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].