Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Kremelský klon Medvěděv

Dmitrij Medvěděv se od dosavadních ruských lídrů liší už generačně. A stane-li se za rok a půl ruským prezidentem, bude to první hlava impéria, jejíž dospělost již nepoznamenaly dozvuky stalinského komunismu.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Když ho přivezli z porodnice, Leonid Brežněv již rok seděl v Kremlu. Když se pak na pohřeb generálního tajemníka sjeli světoví státníci a vyhlíželi změnu, bylo mu právě sedmnáct a s oblibou poslouchal skupinu Black Sabbath. A když slavil dvacetiny, zemi již vládl Gorbačov a bujela perestrojka. Dmitrij Medvěděv se od dosavadních ruských lídrů liší už generačně. A stane-li se za rok a půl ruským prezidentem, jak se nyní spekuluje po Putinem potvrzeném vlastním odchodu, bude to první hlava impéria, jejíž dospělost již nepoznamenaly dozvuky stalinského komunismu. Co to znamená v putinovském, respektive poputinovském Rusku? Zatím musíme při těchto otázkách brzdit koně. První ruský vicepremiér Medvěděv totiž patří mezi zhruba dvacítku „kremelských klonů“, jak putinovské partě možných následníků trůnu přezdívá ruský tisk. A byť spolu s ministrem obrany Sergejem Ivanovem tvoří dvojici favoritů, Putin nakonec rozhodne sám, jak velí imperiální tradice.

Vaše eminence velkovezíre

Rusové rádi diskutují o politice, ale snad nikdo z nich nepředpověděl, že v srpnu 1999 se ruským premiérem stane jakýsi Voloďa Putin. A i kdyby – nikdo by tehdy nevsadil na to, že jeden z desítek vysokých státních úředníků bude nejenom hlavou vlády, ale i prezidentem a poté nejpopulárnějším vůdcem Ruska od dob Stalina. Putin, zpočátku považovaný jen za náhodného kandidáta, se ukázal jako velice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].