Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zamáčkněte slzu, televize jdou spát

Po debaklu s digitálními TV stanicemi si členové mediální rady zaslouží opravdu jediné – zabalit do celofánu a poslat do Číny.

Po debaklu s digitálními TV stanicemi si členové mediální rady zaslouží opravdu jediné – zabalit do celofánu a poslat do Číny.

Ve slavném dokumentu o nástrahách moci Občan Berlusconi se praví, že dnes k ovládnutí mas nejsou zapotřebí tanky, ale kontrola televizí. Je to logické, vždyť pohybující se obrázky zasahují téměř každou domácnost. Už proto je třeba každý státní zásah do masmediální struktury provést s jemností chirurga a sledovat ho s maximální opatrností. V Česku si ale politici neberou skalpel, nýbrž buldozer, kterým si prostě protlačí svou. Minulý týden přišla další zpráva o takovém postupu, tentokrát naštěstí zmařeném – to když soud zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kterým byly přiděleny licence pro digitální kanály.

V čem byl problém? Soud konstatoval, že argumenty radních pro jejich verdikt jsou neprůhledné a vlastně není zřejmé, na základě čeho se při udělení licencí rozhodovali. Je to už tradiční zpráva, že klíčový tendr končí blamáží. Překvapivé jsou ale reakce radních: „Stal se průšvih, který oddálí start digitálního vysílání. Evropa nám uteče a lidé jen zamáčknou slzu, protože nebudou mít nové programy,“ řekl Hospodářským novinám člen RRTV Jiří Šenkýř. Slzy vzteku se ale derou ven spíše při naslouchání těmto slovům. Onen „průšvih“ je totiž na straně rady, a ne soudců či televize Nova, na základě jejíž stížnosti soud rozhodl. Možná přišel čas, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].