Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lidičky a dětičky v sevření Dobra

Členové Humanistického hnutí chtějí změnit svět, vedle programu adopcí na dálku se snaží i radikálně ovlivnit politickou situaci. Jde to dohromady?

Říkají, že chtějí změnit svět. Aby na prvním místě nebyly peníze, ale člověk. Taková změna se ovšem bez peněz dělat nedá – a členové Humanistického hnutí jich zatím dokázali sehnat poměrně dost. Jejich program adopce afrických dětí na dálku podporují už léta tisíce přispěvatelů. Teď se však na zdejším dosud idylickém nebi ukázala mračna. Organizátoři adopcí se vrhli na politiku a kromě sbírek začali organizovat i demonstrace. To řadu rodičů postavilo před těžkou volbu. Platit dál na toto konto s rizikem, že peníze mohou protékat do stranické kasy či na podporu radikálů. Anebo to ukončit s vědomím, že je to zrada na nadějích pro jednu konkrétní nevinnou bytost.

Probuzení na golfu

Jan Tamáš (30) nechtěl v polovině devadesátých let zůstat pasivní. Cítil potřebu pomáhat lidem. Ale nechtěl si dát klapky na oči a léčit jen jeden druh ran – hledal něco všeobecného, co by zasahovalo do různých sfér života. A pak objevil Humanistické hnutí, spolek idealistů usilujících o svět bez násilí a utrpení. Stal se členem a s partou kamarádů odjel na výlet do Afriky, kde zažil zásadní zvrat. „V Nairobi jsem viděl luxusní golfové hřiště, oddělené zdí s ostnatým drátem a elektřinou od největšího slumu v Africe, kde živoří milion lidí. Došlo mi, že něco je špatně,“ vzpomíná Tamáš. Humanisti se rozhodli to změnit. Na místě dali dohromady tým místních studentů zapálených pro stejnou věc a česká verze mezinárodního projektu adopce na dálku byla na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].