Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pil jsi? Tak nenastartuješ

Skandinávie se na přední stránky novin dostává zřídka, prostě žádné zprávy, dobré zprávy. V severských společenstvích, která sama sebe hrdě přezdívají „blahobytná“, je vše více méně pod kontrolou.

Skandinávie se na přední stránky novin dostává zřídka, prostě žádné zprávy, dobré zprávy. V severských společenstvích, která sama sebe hrdě přezdívají „blahobytná“, je vše více méně pod kontrolou. Někteří občané tu ale na (sebe)vládu dobrovolně rezignují: podle odhadů zápasí každý desátý Švéd s alkoholismem denně a pod vlivem alkoholu či drog se jich na silnicích prohání celých šestnáct tisíc. Posledním hitem v potírání podnapilých řidičů je tu alkozámek, neboli přístroj, který opilci za volantem jednoduše nedovolí vyjet.

Postihy za jízdu pod vlivem alkoholu ve Švédsku nejsou malé. Naměří-li vám policisté více než 0,2 promile alkoholu, zabaví vám řidičský průkaz na dobu mezi jedním a 36 měsíci. Pokud máte víc než jedno promile, odsedíte si navíc nejméně měsíc ve vězení a až dvouročním žalářem se trestá takzvané hrubé opilství za volantem. Jenže vzdálenosti z baru domů nebo do státního obchodu s alkoholem jsou v široširé švédské krajině nemalé, a šance, že v lesích narazíte na silniční kontrolu, velká není.

Pokud podnikáte, ohrozí vaši existenci i měsíc zákazu jízdy. Ve Švédsku dnes ale řidičský průkaz můžete dostat zpátky okamžitě, když ovšem splníte určité podmínky. Od roku 1999 tu totiž experimentují se zmiňovaným alkozámkem. Pokud si do auta necháte namontovat malou krabičku velikosti mobilního telefonu, která je buďto šňůrou či bezdrátově spojena se zapalováním, a před jízdou do ní nadýcháte lihuprostý vzduch, vyjet můžete zcela legálně. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].