Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Opíráme se o hůl, která je nalomená

Jacques Rupnik (56) je francouzský politolog a novinář narozený v Praze.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jacques Rupnik (56) je francouzský politolog a novinář narozený v Praze. Vystudoval Sorbonnu a Harvard, byl redaktorem BBC, v současnosti je ředitelem výzkumu na Fondation des Sciences Politiques v Paříži a přednáší na světových univerzitách (letos např. v Paříži, Bruggách a na Harvardu). Je autorem řady knih jako např. Dějiny KSČ, Jiná Evropa, Evropská unie: rozšíření na východ a Balkán: krajina po bitvě.

Pane profesore, znáte dobře situaci u nás a můžete ji nazírat zvenčí. Co mohou znamenat poslední události pro vnímání politiky v Česku?

Když během tři měsíců voličům předvedete s výsledky tři nebo čtyři kotrmelce, lidé ztrácejí důvěru v politické špičky, které chápou politiku pouze jako mocenskou hru, jejíž výsledek už nesouvisí s demokratickým procesem. Podobně je to se vztahem ke KSČ: nelze před každými volbami vyhlásit „mobilizaci“ proti komunistickému nebezpečí a zároveň s KSČ spolupracovat na radnici, při prosazovaní legislativy nebo se ucházet o její hlasy při volbě prezidenta.

Může Kalouskův „kotrmelec“ KDU-ČSL přežít?

Lidovci přežili horší krize. Mají svoje moravské zázemí, ale dlouhodobě musí hledat odpověď na otázku, co představuje křesťanská strana v zemi „neznabohů“. Stát se pouhým křesťanským křídlem konzervativní strany (ODS) by byla forma zániku.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].