Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Můj oblíbený web

Osel je zvíře užitečné, byť poněkud tvrdohlavé a vzpurné. Osla kupodivu lze nalézt i na webu v poněkud překvapivé podobě: jako internetový magazín nabízející novinky ze světa vědy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Osel je zvíře užitečné, byť poněkud tvrdohlavé a vzpurné. Osla kupodivu lze nalézt i na webu v poněkud překvapivé podobě: jako internetový magazín nabízející novinky ze světa vědy. Před necelými čtyřmi lety jej založili biologové Jaroslav Petr a Josef Pazdera. Od té doby Osel vyrostl a zmohutněl, dnes jej krmí řada autorů nejrůznějších profesí. Pracují zadarmo nebo jen za symbolické honoráře. Humor, který je oslu vlastní, přitahuje mladou generaci, většinu čtenářů tvoří studenti.

Na Oslu lze nalézt zprávy o nových objevech i články na různá další témata. V poslední době si Osel smlsl třeba na Bushově vetu zákona o výzkumu embryonálních kmenových buněk, věnoval se překvapivé souvislosti mezi astmatem a domácími bazény (pokud máte doma krytý bazén, měli byste větrat) a rozebral případ geneticky modifikovaných koz, které produkují v mléce lidský enzym s antibakteriálními účinky (výzkum by mohl vést k lepším náhradám mateřského mléka). Můžete se dočíst i o tom, jaké škody napáchal (a stále páchá) syntetický estrogen, který lékaři předepisovali těhotným ženám do doby, než vypluly na povrch zhoubné účinky této látky.

Oslu by prospělo, kdyby se pokusil získat české či evropské prostředky pro neziskové organizace. Dorostl už totiž takové váhy, že nutně potřebuje alespoň jednoho full-time ošetřovatele, kterého si ale v současné době nemůže dovolit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2006 pod titulkem Můj oblíbený web