Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Politici si říkají – Po nás potopa

Daniel Münich se narodil v roce 1965 v Praze, vystudoval elektrotechnickou fakultu na ČVUT. Později se dal na dráhu ekonoma, prošel studijními pobyty v USA, doktorát z ekonomie získal na CERGE, ekonomickém institutu přidruženém k Univerzitě Karlově a Akademii věd.

Autor fotografie: Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Autor fotografie: Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Daniel Münich se narodil v roce 1965 v Praze, vystudoval elektrotechnickou fakultu na ČVUT. Později se dal na dráhu ekonoma, prošel studijními pobyty v USA, doktorát z ekonomie získal na CERGE, ekonomickém institutu přidruženém k Univerzitě Karlově a Akademii věd. Tam působí dodnes jako vědecký pracovník, věnuje se například ekonomii školství. Přivydělává si jako ekonomický poradce.

Je ženatý, má dvě děti.

Politici si nevědí rady se státním rozpočtem. Kde se podle vás jako ekonoma stala hlavní chyba?

Chyba se kumulovala v posledních čtyřech pěti letech. Na začátku byl záměr dát rozpočtům nějaký svazující rámec, který by zajistil, že budou předurčeny ne na rok, ale na tři čtyři roky dopředu, a budou závazné nejen pro současnou, ale i budoucí vládu. To by vedlo k mnohem větší zodpovědnosti a omezil by se vliv politických cyklů. Teď je to tak, že už dva roky před volbami se přístup k rozpočtu mění a politici si říkají: Po nás potopa. A tak dneska zjišťujeme, že přestože máme vyšší růst, než všichni čekali, rozpočet se pohybuje na hraně, nebo spíš už za hranou.

Proč Češi nedokážou hospodařit se státními penězi tak, aby to bylo prospěšné pro budoucnost?

Ten problém je všude, nejen u nás, ale my jsme už mohli být mnohem dál. Stačilo realizovat to, co se před lety vymýšlelo ve skupině liberálních ekonomů při ministerstvu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].