Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Lordem draho a rychle

Jste zazobaný plebejec a chcete být členem Sněmovny lordů? Stačí půjčit tučnou částku Straně práce a ta už vám zařídí titul peera.

Jste zazobaný plebejec a chcete být členem Sněmovny lordů? Stačí půjčit tučnou částku Straně práce a ta už vám zařídí titul peera. Takto zní ve zkratce příběh lorda Levyho, který byl ve středu zatčen britskou policií. Není to žádné „béčko“. Lord Levy byl hlavním fundraiserem Tonyho Blaira, jeho tenisovým partnerem i blízkovýchodním vyslancem. Teď ale podle komentátorů přispěl k jeho „nejprověrkovější“ politické krizi.

Lord Levy (61) se spřátelil s Blairem v roce 1994, po jeho nástupu do čela strany, a brzy poté začal pomáhat s přetvořením labouristů v moderně řízený volební stroj. Přivedl jim takové sponzory, jako je šéf Formule 1 Bernie Ecclestone. Zvolený Blair pak hned v roce 1997 prosadil Levyho povýšení na peera. Aféra propukla minulý týden, když BBC v reportáži citovala Sira Gulama Noona, potravinářského magnáta – tomu prý Levy sdělil, že v dokumentech ke šlechtické žádosti nemusel deklarovat svou půjčku labouristům, neboť zveřejňovat se v nich musí jen dary.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2006 pod titulkem Lordem draho a rychle