Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Izraelská vojenská akce v Gaze je pochybná

Zřejmě žádná zahraniční událost nevyvolává takové debaty jako zásah Izraele v Palestině.

Zřejmě žádná zahraniční událost nevyvolává takové debaty jako zásah Izraele v Palestině. O tom, jestli je vojenský zákrok na záchranu uneseného vojáka oprávněný, polemizuje analytik Ústavu mezinárodních vztahů Pavel Barša a spisovatel věnující se Izraeli Tomáš Kolský. Vývoj na Blízkém východě nabíral na takové rychlosti, že první a druhý text od sebe dělí rozšíření sporu o Libanon.

V pondělí 10. července po sedmé hodině večerní roztrhala izraelská raketa na kusy tři neozbrojené šestnáctileté Palestince a jejich čtvrtého vrstevníka těžce zranila. Stalo se tak na severu pásma Gazy v Bejt Hanúnu poté, co z nedalekého místa vypálila skupinka palestinských bojovníků podomácku vyrobenou raketu do Izraele, kde nezpůsobila žádné materiální ani lidské škody. Tato příhoda dobře ilustruje to, co se děje v pásmu Gazy po zajetí izraelského vojáka Gilada Šalita 25. června. Třemi mrtvými nezletilci se vyšplhal počet zabitých Palestinců za čtrnáct dní vojenské kampaně na jednapadesát (sto čtyřicet bojovníků i civilistů bylo zraněno), zatímco ve stejném období zahynul jeden izraelský voják.

Používání síly

Palestinské středisko pro lidská práva tvrdí, že z jednapadesáti zabitých bylo sedmadvacet civilistů. Izraelské zdroje naopak uvádějí, že většinu obětí tvoří ozbrojenci. Ale i kdyby zabitých civilistů bylo jen deset, stejně by to byla neúměrná cena za ohrožení, jemuž je vystaven jediný izraelský bojovník. A k tomu je třeba připočíst zatčení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].