Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zvrat na Guantánamu

Nejvyšší soud Spojených států minulý čtvrtek rozhodl, že zajatci držení na americké základně Guantánamo nemohou být souzeni zvláštními vojenskými komisemi. Zároveň se na ně vztahují Ženevské konvence o válečných zajatcích.

Zajatci držení na americké základně Guantánamo nemohou být souzeni zvláštními vojenskými komisemi. Zároveň se na ně vztahují Ženevské konvence o válečných zajatcích. Nejvyšší soud Spojených států minulý čtvrtek rozhodl, že se ze závazků konvencí nelze vyvázat v žádné části konfliktu s al-Káidou. To je velký zvrat.

Současná americká vláda argumentuje od září 2001 tím, že teroristé neuznávají žádná pravidla hry, a proto si také sami žádné civilizované jednání nezaslouží. Bezpečí je potřeba zajistit především, spravedlnost přijde později. Jenže se ukazuje, že nepřijde. Pro zadržované „nezákonné bojovníky“ zbývají v tuto chvíli v podstatě dvě možnosti: propuštění bez soudu nebo věčné věznění taktéž bez rozsudku.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu osud zajatců nevyřešilo, dost možná naopak – vláda bude hledat další právnické kličky a vše se protáhne. Je ale důležitým krokem v opětovném nastolení důvěry v demokratické instituce. Ty mají totiž zjevně schopnost korigovat samy sebe. Americká vláda udělala chybu, americká justice ji napravuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 27/2006 pod titulkem Zvrat na Guantánamu