0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov2. 7. 200610 minut

Čtvrť, kde by chtěli žít všichni

Vedle Ostravy, která teď svěřila americkým finančníkům stavbu nového městského centra na klíč, se proměňuje i Praha – nenápadněji, ale vlastně závratnou rychlostí. Městský střed už se dovalil na Smíchov, smělé plány se promýšlejí v Holešovicích. Nejvíc v kurzu je však dnes Karlín, který se mění doslova každým dnem.

Fotografie: Návod, jak proměnit Bronx v Pátou avenue. Ale pozor na otevřené vikýře! (Karlín 2006) • Autor: Respekt
Fotografie: Návod, jak proměnit Bronx v Pátou avenue. Ale pozor na otevřené vikýře! (Karlín 2006)
Fotografie: Návod, jak proměnit Bronx v Pátou avenue. Ale pozor na otevřené vikýře! (Karlín 2006) • Autor: Respekt

Vedle Ostravy, která teď svěřila americkým finančníkům stavbu nového městského centra na klíč, se proměňuje i Praha – nenápadněji, ale vlastně závratnou rychlostí. Městský střed už se dovalil na Smíchov, smělé plány se promýšlejí v Holešovicích. Nejvíc v kurzu je však dnes Karlín, který se mění doslova každým dnem.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Slabost ředitele Miška

Boží oko, nastříkané rukou neznámého sprejera na polozbořenou cihlovou zeď, se odráží na skleněných plochách luxusního kancelářského komplexu naproti. Kousek vedle trčí k nebi torzo obytného domu, který obývají bezdomovci a o pár metrů dál na sebe strhává pozornost seskupení několika vesmírně vyhlížejících bytů – harmonie skla a pravých úhlů. Velkému prostranství pak dominuje starý tovární komín a mohutná na bílo natřená tovární hala. Karlín Studios, hlásá nápis. Do staré fabriky se život po povodních vrátil až minulý rok. Pod rukama dělníků a strojů tu ale nevznikly kanceláře, jak je obvyklé v blízkém okolí. Unikátní industriální prostor ožil uměním. Dobová fabrika byla jen vyklizena, zachovány jsou surové zdi, trámy a schodišťové šachty do horních pater.

Tam nahoře vzniklo vedle sebe šestnáct ateliérů pro zdejší umělce. Skupina výtvarníků se složila a přispěla na nutné stavební úpravy zhruba tři čtvrtě milionem korun. „Je to skvělé. Fungujeme tady jako umělecké komunity jinde ve světě, a navíc je to založené na osobních…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc