Často hledáte, jak…
Obálka vydání 25/2006
25/2006 • 18.–25. 6. 2006

2006/25

Kultura

Co se děje ve světě

Karel Veselý

Lídr britské Konzervativní strany David Cameron vyrazil do boje proti BBC. Nelíbí se mu, že kanál Radio 1 hraje gangsterský hip hop: minulý týden obvinil stanici, žijící z veřejných peněz, že hraje skladby, které „povzbuzují lidi, aby nosili střelné zbraně a nože“.

Událost v umění

Zuzana Štefková

Na rozdíl od 19. století, kdy vrcholila pomníková éra, je současný pomník v našem prostředí často považován za anachronismus. Mnohá současná díla navíc nepřekračují úroveň řemeslně provedené zakázky a nezřídka je provází rozpačité přijetí ze strany odborné komunity a všeobecný nezájem laické veřejnosti.

Jako uchopit úhoře

Viktor Šlajchrt

Některé knižní novinky se mohou shodou okolností dokonale trefit do okamžiku, k němuž se v době vzniku teprve schylovalo. Tak je tomu i u čerstvé publikace Kdo ve stínu čeká na moc. Čeští komunisté po listopadu 1989.

Otcovražda před kamerou

Tereza Brdečková

Lars von Trier patří k největším hvězdám autorského filmu. Svého bývalého učitele Jorgena Letha vyzval k filmovému souboji. Kdo vyhrál?

Šibíkova válka

Petr Třešňák

Celosvětově známý fotograf. Nejlepší český reportér. Výstava nazvaná Stories a vydání velkolepé stejnojmenné knihy nejsou zdaleka první příležitostí, kdy o Janu Šibíkovi čteme v médiích takovou chválu.

Muž, který obelstil ucho

Jaroslav Pašmik

Ve Vídni zemřel György Ligeti, jeden z předních skladatelů 20. století. Široká veřejnost dnes jméno György Ligeti skoro nezná. Nebýt režiséra Stanleyho Kubricka, který si jeho hudbu ukradl do své Vesmírné odysey, možná by se jeho smrti mainstreamová média ani nevěnovala.

Robinson pro maniaky

Jaroslav Pašmik

Před týdnem skončila další řada reality show VyVolení. Před tuzemskými fanoušky televizní zábavy se ihned otevírá rozmáchlé menu.