Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Na řadě je al-Muhádžir

Jmenování Zarkávího nástupce následovalo prakticky bezprostředně po jeho smrti. Pro al-Káidu bylo důležité dát co nejdříve najevo neotřesitelnost a schopnost nahradit vůdce novou osobností.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Zabití vůdce irácké al-Káidy Abú Músy al-Zarkávího znamenalo pro administrativu prezidenta Bushe úspěch, který nutně potřeboval pro alespoň částečnou obnovu legitimity tažení v Iráku. To není samo o sobě nic nového. Stejně však uvažovali i teroristé. Jmenování Zarkávího nástupce proto následovalo prakticky bezprostředně po jeho smrti. Pro al-Káidu bylo totiž důležité dát co nejdříve najevo neotřesitelnost a schopnost nahradit vůdce novou osobností. Všechna světová média, ale i odborníci na terorismus se však ihned začali potýkat se zapeklitou otázkou: Kdo je vlastně nový vůdce al-Káidy v Iráku?

Všichni prchnou

Pátrání po novém vůdci odboje proti vojákům spojeneckých sil, především Američanům, ale i proti iráckým šíitům a často i sunnitům, není vskutku jednoduché. Neexistuje prakticky žádný spolehlivý zdroj, který by o něm poskytoval jakoukoli informaci. Nikdo neví jistě, jak vypadá, kolik mu je let ani odkud pochází. Nikdo v tomto případě znamená jak média, tak přední odborníky a pravděpodobně i americké zpravodajské služby. První útržkovité informace, které přinesl velmi dobře informovaný server Debka, hovořily jako o možném Zarkávího nástupci o Abdalláhu Bin Rašídu al-Bagdádím. Na svých stránkách se na nového vůdce přitom pasoval další symbol násilí v Iráku, Zarkávího spolupracovník Abú Abdulrahmán al-Irákí. Později se objevilo jméno Abú Hamza al-Muhádžir. U něj však platilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].