Často hledáte, jak…
Obálka vydání 26/2006
26/2006 • 25. 6. – 2. 7. 2006

2006/26

Kultura

Zkáza Cikánské Paříže

Karolína Ryvolová

Jedno z klíčových děl romské literatury Krajina zahalená dýmem maďarského spisovatele Menyherta Lakatose vychází v Česku s třicetiletým zpožděním.

Co se děje ve světě

Helena Březinová

Poslední román světově nejproslulejšího dánského autora současnosti Petera Hoega vyvolal ve Skandinávii značný rozruch ještě před oficiální premiérou. A to nikoli díky tomu, že v tamních podmínkách se podobná literární událost běžně dostává na titulní strany novin.

Událost na obrazovce

Vladimír Just

Je požitkem sledovat na ČT 2 nejen fotbalové zápasy mistrovství světa, ale i jejich kritickou reflexi.

Proč má skončit BBC

Jaroslav Pašmik

Půl roku po zrušení české redakce BBC mají místní milovníci této stanice další problém. Tentokrát nejsou důvodem změn snahy londýnského ústředí o úspory, ale nekompromisní postoj české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jež vede s BBC boj o její tuzemskou licenci.

Kulturu? Děkuji, ne

Tereza Brdečková

České kultuře hrozí, že bude i nadále skomírat na nedostatek peněz a prestiže a její sedmnáct let nevyřešené problémy zůstanou nadále u ledu.Kandidátem na post ministra kultury byl minulý týden Milan Šimonovský, místopředseda KDU-ČSL a současný ministr dopravy. V pátek funkci odmítl a navrhl ji svěřit stranické kolegyni, poslankyni Michaele Šojdrové.

Umění patří surovcům

Viktor Šlajchrt

Výstava, jež předminulý týden započala v pražském Domě U Kamenného zvonu, může nezasvěceného návštěvníka zaskočit.

Domov

Komentáře

Uřízlá střecha nad Evropou

Erik Tabery

Zní to jako vtipná historka pro smutné večery – rakouský hoteliér musel odříznout dvacet centimetrů střechy, protože zasahovala na české území.

Lekce

Marek Švehla

Dá se to brát jako malá zkouška na zvažovaný většinový systém – prý východisko z volebního patu. Možná, ale aby fungoval, musí stát na nutné dávce velkorysosti vítězů vůči těm ostatním.

Koho, když ne velryby

Marek Švehla

Povolení komerčního lovu velryb připomnělo, že motivace byznysu rozhoduje. A na tom žádné zákazy nic nezmění. Existuje vůbec něco, nad čím by se různí lidé shodli tak snadno, jako že se mají chránit velryby?

Zrodil se politik

Erik Tabery

Politika má tu výhodu i nevýhodu, že to, co se zdá jasné, se může najednou nečekaně změnit. Takhle „jasný“ byl i Mirek Topolánek coby opoziční lídr: nezajímavý, podrážděný chlapík, který svými výroky o osvětimských lžích či „noci dlouhých nožů“ vzbuzoval obavy, že úplně přesně neví, co mluví, a špatně zvládá krize.

Ve hvězdách

Viktor Šlajchrt

Jednou bude možná působit divně, že v minulém století, které si tolik zakládalo na pokroku a modernosti, patřili k nejznámějším hrdinům české literatury pro mládež lovci mamutů.

Vídeňská love story

Jiří Sobota

Po milenecké hádce obvykle následuje trapné ticho. Oba jindy roztomilí lidé právě svorně předvedli něco hodně ošklivého. Teď na sebe jenom v úžasu zírají. Konec iluzí. Tak snad abychom raději šli každý po svém? Ale po všech těch letech?