Často hledáte, jak…
Obálka vydání 27/2006
27/2006 • 2.–9. 7. 2006

2006/27

Kultura

Co se děje ve světě

Ivana Doležalová

Maysoon Zayid, atraktivní vystudovaná herečka z univerzity v Arizoně už čtyři roky vystupuje coby odvážná arabská Američanka, která narušuje veškerá tabu politické korektnosti a utahuje si jak z řadových Američanů a jejich představ o „zlých“ Arabech, tak z mnohých arabských nectností.

Událost na internetu

Adam Javůrek

Naprostá většina textů o internetu vzbuzuje ve čtenáři dojem, že narazil na největší dobro od vynálezu červeného vína. Kritičtější názory jsou méně viditelné, ale v poslední době se několikrát ozvaly s nebývalou intenzitou.

Můj táta esesák

Tomáš Dimter

Půl století odmítal úspěšný autor, překladatel z polštiny a někdejší redaktor týdeníku Der Spiegel nahlédnout do rodinné historie „ze strachu, že bych mohl narazit na věci, které překonají už beztak děsivá očekávání“.

Zázrak nad Seinou

Jaroslav Formánek

Koncem června bylo v Paříži otevřeno muzeum, které francouzské metropoli může závidět celý svět. Nese název podle nábřeží, na němž bylo postaveno (Le Musée du quai Branly), a v jeho početných sbírkách jsou zastoupeny skvosty Les arts premiers.

Petr Lorenc - Wanted!

Vít Klusák

Rok po svých třicátých narozeninách tragicky zahynul divadelník a performer. Jeho nápady tu budou chybět.

Thoreau se vrací

Tomáš Weiss

Slova, jimiž americký vizionář Henry David Thoreau vysvětlil svůj úmysl prožít pár let života stranou od civilizace, jsou stará více než 150 let. Přesto má i dnes v době zběsilého tempa smysl se k nim vracet.

Domov

Čtvrť, kde by chtěli žít všichni

Jan Kovalík

Vedle Ostravy, která teď svěřila americkým finančníkům stavbu nového městského centra na klíč, se proměňuje i Praha – nenápadněji, ale vlastně závratnou rychlostí. Městský střed už se dovalil na Smíchov, smělé plány se promýšlejí v Holešovicích. Nejvíc v kurzu je však dnes Karlín, který se mění doslova každým dnem.

Hledá se mladá lesbická filozofka z Vietnamu

Silvie Lauder

Při pohledu na akademické tituly nových poslanců je jasné, že profesně zůstane sněmovna složená velmi podobně těm předchozím – polovina nováčků jsou inženýři. Celkem je jich mezi poslanci dvaaosmdesát. Inženýrská přesilovka má na českou politiku vliv – je tam podle psychologa Lubomíra Kostroně obtížnější získat pozornost pro kulturní či ekologická témata.

Padouch, nebo Hrdina

Tomáš Pavlíček

Začalo to jako pokus o další českou sodu. „Nás chce do každé vlády Bůh,“ svěřoval se lidovecký předseda Miroslav Kalousek v kněžské sutaně z plakátu kolemjdoucím loni na podzim. K autorství se přihlásil spolek zdejších expertů na politickou recesi, Balbínova poetická strana.

Proč americká základna

Jaroslav Spurný, Jiří Sobota

Názory stran na americkou základnu a na to, jak o ní rozhodnout, jsou doopravdy různé. Dosluhující premiér Jiří Paroubek a jeho straničtí kolegové „nejsou proti“, ale navrhují, aby o stavbě rozhodlo referendum – protože jde o zásah do státní suverenity. Komunisté, dnes Paroubkovi stále bližší spojenci, jsou jako zásadní odpůrci americké vojenské přítomnosti kdekoli samozřejmě proti základně, stejně jako zelení, kteří se kloní k referendu. Lidovci a hlavně ODS jsou pro základnu. „Rozhodnout bude muset parlament na základě daleko přesnějších informací, než máme dnes,“ říká šéf ODS.

Jeden den v životě

Jan Šinglovič

Zapínám zprávy, CNN hlásí vraždy v Iráku, jadernou bombu v Íránu, protesty kast v Indii a 6200 mrtvých v Indonésii. Po takovém budíčku se hned lépe vstává…

Komentáře

Zvrat na Guantánamu

Jiří Sobota

Nejvyšší soud Spojených států minulý čtvrtek rozhodl, že zajatci držení na americké základně Guantánamo nemohou být souzeni zvláštními vojenskými komisemi. Zároveň se na ně vztahují Ženevské konvence o válečných zajatcích.

Lístek a sklapni

Erik Tabery

Zpráva o tom, že jeden poslanec budoucí koalice nehlasoval v tajné volbě šéfa sněmovny pro Miroslavu Němcovou, vyvolala pozdvižení. Protivníci se radují nad nedostatkem jednoty, stoupenci Topolánkovy vlády rozpačitě kroutí hlavou.

Kopli do míče a zrodil se hrdý národ

Anneke Hudalla

Němci fandí svým fotbalistům, mávají vlajkami – a nemají přitom (skoro) ani výčitky svědomí.

Peklo jménem body

Marek Švehla

Od sobotního rána se Česku děje něco skutečně převratného. „Stačí dvě kontroly a z řidiče je chudý chodec,“ láteří jeden z účastníků řady internetových debat. „Není problém přijít o řidičák během jednoho dne,“ stěžuje si další. Není divu: Od začátku července přece platí nový bodový systém a mezi řidiči se šíří strach. Konečně!

Slovensko zažívá déja vu

Martin M. Šimečka

Vládní sestava, kterou ohlásil předseda Směru Robert Fico ve středu večer, vyvolala šok doma i v zahraničí. Vzal si do vlády HZDS a nacionalistickou SNS, čímž převzal Mečiarovo dědictví a sám sebe ustanovil jeho poručníkem.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Fotbal, nota bene světový šampionát, může jasnozřivě ukázat společenské pohyby, které jen doutnají pod povrchem. Klasickou ukázku zažila planeta před 52 lety. Tehdy, 4. července 1954, ve finále mistrovství podlehli vysoce favorizovaní Maďaři celku Spolkové republiky Německo 2:3.