Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Maysoon Zayid, atraktivní vystudovaná herečka z univerzity v Arizoně už čtyři roky vystupuje coby odvážná arabská Američanka, která narušuje veškerá tabu politické korektnosti a utahuje si jak z řadových Američanů a jejich představ o „zlých“ Arabech, tak z mnohých arabských nectností.

Fotografie: Tabu? To slovo neznám. (Maysoon Zayid při vystoupení) - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Tabu? To slovo neznám. (Maysoon Zayid při vystoupení) - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Už léta koluje Amerikou poněkud morbidní vtip: „Víte, kdy bude Amerika opravdu svobodná? Až se prezidentkou stane černošská lesba na vozíku.“ Jak to bude s prezidentským křeslem nevíme, ale handicapovanou tmavou komickou umělkyni už Spojené státy mají v osobě palestinské muslimky Maysoon Zayid. Tato atraktivní vystudovaná herečka z univerzity v Arizoně už čtyři roky vystupuje jako „stand up comedian“ (u nás se o podobnou performanci, spočívající v tom, že se komik postaví před publikum sám bez jakýchkoli rekvizit, pokoušeli čeští herci na kanálu HBO pod názvem Na stojáka).

Maysoon, postižená formou obrny, jež se projevuje třasem rukou, se stala symbolem coby odvážná arabská Američanka, která narušuje veškerá tabu politické korektnosti a utahuje si jak z řadových Američanů a jejich představ o „zlých“ Arabech, tak z mnohých arabských nectností. Sama říká, že je handicapovaná natřikrát: jako žena-komička, Palestinka a postižená… Na začátku show Maysoon vždycky upozorní na fakt, že je palestinská muslimka, a vysvětlí, že má problém s třasem rukou. Tento vstup jí často umožní navázat přímočarý vztah s obecenstvem. A pak si začne dělat legraci ze svého arabského otce i z Američanů.

Diváci se narušováním všech myslitelných stereotypů zpravidla královsky baví. Pravidelně se také ale stává, že někteří odejdou okamžitě poté, co Maysoon oznámí, odkud pochází. Uprostřed jednoho z představení dokonce povstala jedna divačka a začala křičet, aby si herečka dávala pozor, protože je v židovské čtvrti.

Divadlem ale výčet aktivit okouzlující černovlásky nekončí. Stala se zároveň spoluzakladatelkou Arabsko-amerického festivalu komedie v New Yorku a má pravidelné pořady v rádiu a v televizi. I v nich se pokouší pozměnit obraz arabské komunity v očích Američanů humorem a sebereflexí. Tvrdí, že se vztah k muslimům radikálně zhoršil nikoli po 11. září, ale až po válce v Iráku. Teprve pak k ní přicházeli lidé z obecenstva a osočovali ji z antiamerikanismu jen proto, že kritizovala válku, prezidenta a nepoučený postoj Američanů k Arabům.

A nejen to: Maysoon v noci vystupuje a ve dne je aktivistkou. Už pátým rokem funguje její nevýdělečná organizace „Maysooniny děti“. V Palestině se věnuje především péči o děti v uprchlických táborech. Vede speciální taktilní programy pro slepé a hluché děti s amputovanými končetinami a zároveň se k nim snaží dostat plenky, boty či hračky, zajišťuje lékařskou péči a shání sponzory vzdělávání. Kromě toho vystupuje s teenagery, které se snaží dostat z drsné perspektivy života na palestinských ulicích.

A čeho chce dosáhnout v budoucnu? Získat více peněz pro uprchlické tábory, a pak se dostat do Kongresu. To znamená, že s Maysoon Zayid se časem zřejmě setkáme když ne na prezidentském křesle, tak alespoň v Kongresu Spojených států.

Autorka je překladatelka a publicistka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 27/2006 pod titulkem Co se děje ve světě