Často hledáte, jak…
Obálka vydání 28/2006
28/2006 • 9.–16. 7. 2006

2006/28

Komentáře

Jak je důležité mít dost Filipa

Ivan Lamper

Senátor Martin Mejstřík je stejný jako ti, kteří v padesátých letech hnali do koncentráků „kapitalisty a kulaky“. Tak to vidí někdejší disident, dnes komentátor a politický aktivista Petr Uhl. Podobnost má být v tom, že Mejstřík objevil a zveřejnil dvacet let starou listinu, na níž se předseda komunistické strany Vojtěch Filip upisuje ke spolupráci s StB. Publikací tohoto dokumentu senátor podle Uhla ohrožuje demokracii a rozpoutává bouři, která se mu vymstí.

A teď majáčky

Marek Švehla

Každá odvykací kúra bolí. Když se ale zvládne, bývá „nový“ život mnohem lepší než ten dřívější. Česká společnost je napadená návykem zvaným riskování za volantem, na který ročně umře 1200 lidí.

Konec jedné kariéry

Jaroslav Spurný

Obvinění Tomáše Kadlece z přípravy gigantického podvodu je důležitou zprávou a je tak trochu příznačné pro minulé politické poměry, že jeho obvinění přichází chvíli poté, co jeho chlebodárci prohráli volby.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Svatá říše římská, natožpak Svatá říše římská národa německého je prototypem hrozby z obrozeneckých knih a donedávna i ze školních učebnic. A přece byla tisíc let kolébkou značné části Evropy včetně Čechů.

Klaus se vyšachoval

Jiří Pehe

Každým dnem může nastat situace, kdy bude během vládních vyjednávání klíčová role prezidenta. Ještě nikdy předtím ale nebyla pozice hlavy státu tak nebezpečně slabá, jako je tomu nyní.

Kde se stane chyba

Zbyněk Petráček

Shrnutí politické situace a prognóza na příští léta na Slovensku, v Polsku, Rakousku a Česku.

Kultura

Co se děje ve světě

Markéta Pilátová

Příběh brazilského hudebníka a improvizátora Toma Zé v sobě nese paradox typický pro mnoho dalších ikon world music. Jeho osobitou práci s brazilskou tradiční hudbou milují intelektuálové v Americe i v Evropě, ale doma o něj média nezavadí.

Událost v divadle

Lukáš Jiřička

Hlad divadelních scén po všem současném často způsobují opomíjení klíčových českých textů.
Existují ale i výjimky. Režisér Jan Antonín Pitínský volí na scéně Národního divadla opačnou strategii a nyní v jejím rámci uvedl Zvony Fráni Šrámka.

Odsouzeni k minulosti

Dominika Prejdová

V českém prostředí existuje dodnes silná tendence vzhlížet k bývalé Jugoslávii jako k prostoru, v němž léta fungovala víceméně snesitelná varianta komunismu. Příležitostí, které by tento obraz korigovaly, není mnoho. Jednu z nich právě teď nabízí čerstvě vydaná kniha významné chorvatské autorky Slavenky Drakulićové Jak jsme přežili komunismus.

Hra na temnou notu

Radovan Holub, Briana Čechová

Před deseti lety byla akce pouze přehlídkou toho, co už bylo k vidění jinde. Teď se ale mezinárodní premiéry (byť ne ty nejdůležitější) staly stabilní součástí festivalu. Z 230 filmů bylo letos ve Varech 15 světových a 39 mezinárodních či evropských premiér. A to je věc, která láká filmové profesionály, novináře i obchodníky z celého světa.

Smysl dlouhého manželství

Ladislav Nagy

Třicetiletá britská spisovatelka Zadie Smithová má mezi mladými autorkami a autory, kteří v poslední době vtrhli na britskou literární scénu, zvláštní postavení. Debutovala v pouhých pětadvaceti letech románem Bílé zuby, ovšem prokázala své kvality opakovaně. Vlnu popularity dokázala přetavit do druhé, neméně povedené knihy. A teď je tady další skvělé dílo.

Koncert pro šťastných 700

Jaroslav Pašmik

Kdyby to nebylo jedno, mohla by o sobě bostonská kapela The Pixies s klidem prohlašovat, že je nejinspirativnějším seskupením, které se objevilo v populární hudbě za posledních dvacet let.

Zahraničí

Děti, buďte mučedníky

Zbyněk Petráček

„U Alláha, od té doby, co se můj otec stal mučedníkem, si přeji jediné – stát se mučedníkem.“ Takže děti, už víte, jak na to?

Mexická remíza

Zbyněk Petráček

Moji Mexičané mi rozumějí, mohl si minulý týden říci George W. Bush. Jednak proto, že v mexických prezidentských volbách uspěl kandidát pravice, konzervativec Felipe Calderón. Zadruhé proto, že pro Calderóna hlasovala celá severní polovina Mexika sousedící s Texasem.

Rudý teror po indicku

Michaela Kreuterová

Našinci by z nedávné volební kampaně do regionálních parlamentů v Indii běhal mráz po zádech. Davy skandujících lidí navlečených do rudých hábitů, červené transparenty i záplava vlajek se srpy a kladivy mohou vyvolat chmurné asociace.

Spíše slovensky než levicově

Luboš Palata

Bratislavská vláda rekordně rychle vznikla, ale i narazila v Bruselu. Není divu. Parta složená ze Směru, mečiarovců a xenofobních národovců působí neevropsky.

Fotbal otevřel obchody

Bára Procházková

Jak vysvětlit německou reformu federalismu? Třeba takhle: Až dosud určoval prodejní dobu Berlín, teď zavládne pestrost – v liberálních zemích bude liberálnější, v konzervativních může být konzervativnější.

Jestli se rozzlobím, budu zlá

Hana Kulišanová

Rita Verdonková z liberální strany VVD si získala oblibu u značné části obyvatel, přesvědčených, že je nejvyšší čas, aby se království začalo stavět k přistěhovalcům přísněji. Jenže nyní vedla aplikace zásady „pravidla platí pro všechny“ až k pádu vlády.