Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Děti, buďte mučedníky

„U Alláha, od té doby, co se můj otec stal mučedníkem, si přeji jediné – stát se mučedníkem.“ Takže děti, už víte, jak na to?

O tom, že živnou půdu pro terorismus představuje výchova, není už dlouho pochyb. Platí to zejména ve zhroucených státech jako Afghánistán či Somálsko, kde je vysoká negramotnost, lidé si nemohou Korán přečíst, předčítání z originálu v arabštině nerozumí, a jsou tak odkázáni na interpretace či dezinterpretace kazatelů či ideologů. Tím více zaráží, pronikne-li do světa zpráva o oficiálním podněcování zášti a kultu mučednictví ze stabilní arabské země, která sama s terorismem zápasí.

Ukázkou je dětský televizní pořad šejcha Muhammada Nasara, kazatele na egyptském ministerstvu pro církevní nadace. Tento klerik vyprávěl dětem z obrazovky skutečně inspirativní příběh z doby války s Byzancí. K vojevůdci Abú Kudamovi se přidal patnáctiletý Saíd – třemi šípy skolil tři nevěřící, než byl sám skolen, a stal se tudíž mučedníkem. Odkud to nadšení? To v příběhu prozradí sám Saíd: „U Alláha, od té doby, co se můj otec stal mučedníkem, si přeji jediné – stát se mučedníkem.“ Takže děti, už víte, jak na to?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2006 pod titulkem Děti, buďte mučedníky