Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pitr do tepláků

Jak se asi cítí člověk, který vymění milionářský luxus za „luxus“ vězení? Třeba o tom „setuzaman“ Tomáš Pitr jednou něco napíše, když ho teď soud poslal za neplacení daní na pět let do vězení. Takže konečně zavírání tunelářů? Spíš se nelze zbavit dojmu, že to je celé špatně.

Jak se asi cítí člověk, který vymění milionářský luxus za „luxus“ vězení? Třeba o tom „setuzaman“ Tomáš Pitr jednou něco napíše, když ho teď soud poslal za neplacení daní na pět let do vězení. Takže konečně zavírání tunelářů? Spíš se nelze zbavit dojmu, že to je celé špatně.

Trest přichází víc než deset let po činu, takže vězení jako převýchova nemůže fungovat. Pitr už problém uznal a byl ochotný škodu uhradit. Podmínečný trest vězení, vysoká pokuta – určitě ano. Ale zavírat Pitra do vězení nedává kloudný smysl. Navíc co je společensky nebezpečnější? Když zůstane jeden známý, a tedy kontrolovatelný šíbr na svobodě, nebo když se politici budou plést do soukolí spravedlnosti? Samozřejmě to druhé, byť by to bylo jen v rovině podezření. A to případ Pitr splňuje vrchovatě. Premiér Paroubek ho označil za nepřítele státu a sliboval, že po něm půjde, chvíli poté, co Pitr zkřížil cestu zájmům ČSSD. A že si Paroubek rozsudek přímo neobjednal? Proč tomu s jeho reputací máme věřit?

V zemi, kde skinheadští násilníci terorizující romskou rodinu dostávají podmínky, vypadá pět let vězení pro nepohodlného podnikatele jako politický proces. Můžeme si stokrát říkat, že ne.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].