Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Ocelový Evropan Mittal

Lakšmí Mittal si dovolil velkou troufalost. Šéf největší ocelárenské společnosti na světě Mittal Steel se už čtyři měsíce snaží spolknout svého největšího rivala, evropskou hutní skupinu Arcelor.

Fotografie: Víte, co znamená Lakšmí, pánové? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Víte, co znamená Lakšmí, pánové? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Lakšmí Mittal si dovolil velkou troufalost. Šéf největší ocelárenské společnosti na světě Mittal Steel se už čtyři měsíce snaží spolknout svého největšího rivala, evropskou hutní skupinu Arcelor. Způsobil tak těžké chvíle nejenom řediteli Arceloru Guyovi Dollému. Svou „nepřátelskou“ nabídkou (původně 18,6 miliardy eur) zaskočil také premiéry Francie, Lucemburska a Španělska, jejichž vlády drží ve firmě svůj podíl.

Ind to neměl lehké. Francouzský ministr financí Thierry Breton se ještě mírnil. V narážce na Mittalovu indickou národnost zapochyboval o jeho schopnostech sloučit odlišné firemní kultury a návrh ke koupi označil za „uspěchaný“. Šéf Arceloru Guy Dollé byl už méně vybíravý. Návrh ihned smetl ze stolu jako „nehorázný“. Hodnota francouzsko-lucembursko-španělského Arceloru, jednoho z evropských „korunovačních klenotů“, je podle něj mnohem vyšší, než kolik Mittal nabízí. O firmě Mittalů se posměšně vyjádřil jako „o společnosti Indů, která se specializuje na nákup zastaralých továren za nízké ceny“. Zatímco evropská ocel je podle slov Dollého „parfém“, Mittal vyrábí jen levnou „kolínskou“.

Ve čtvrtek ale Evropané nepohrdli ani touto kolínskou: Mittal mírně navýšil nabídku (na 19,2 miliardy eur) a Francie, Španělsko a Lucembursko čtyři měsíce od první nabídky s prodejem hutí souhlasily. Už před tím Mittalova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].