Často hledáte, jak…
Obálka vydání 21/2006
21/2006 • 19.–26. 5. 2006

2006/21

Komentáře

Strach a hnus nad inspekcí

Jaroslav Spurný

Inspekce ministra vnitra vtrhla minulý týden do kanceláří Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a zabavila spisy a počítače detektivům vyšetřujícím korupci v tzv. biolihové aféře – skandálu, který velmi pravděpodobně sahá k nejvyšším špičkám sociální demokracie.

Facka, která sedla

Erik Tabery

„Bylo to z výchovných důvodů,“ vysvětlil Miroslav Macek zkoprnělým účastníkům sjezdu stomatologické komory, proč dal pohlavek ministru zdravotnictví Davidu Rathovi.

Kam ses schovala, ptačí chřipko?

Václav Cílek

Celou zimu jsme na prvních stránkách novin sledovali, jak se blíží, jak nás obkličuje, jak je už už tu – a pak zmizela. Je to velká žurnalistická záhada: co se stalo s ptačí chřipkou?

Kouzlo Angely Merkelové

Anneke Hudalla

S láskou je to známá věc: tři měsíce, říká se, a růžové brýle spadnou. V politice to platí dvojnásob. Úpadek začíná ihned, jakmile nový premiér převezme funkci.

Ve hvězdách

Aleš Balcar

Kanadský fyzik Louis Slotin nevstoupil do dějin jako nositel Nobelovy ceny či objevitel průlomového vynálezu. Přesto nemá mezi svými kolegy téměř srovnání, vždyť kolik lidí vlastními dlaněmi ukončilo atomovou reakci?

Čekání na bioHavla

Marek Švehla

Každý, koho vzrušují pravidelné zprávy o zdražování benzinu, by si měl nalistovat loňské titulky novin. Je to necelý rok, co český tisk zděšeně oznamoval, že cena ropy atakuje hranici třiceti dolarů za jeden barel.

Domov

Nenápadně se KSČM vrací k moci

Marek Švehla

Dnešní malé děti možná překvapí své rodiče za deset patnáct let otázkou, která nemusí být příjemná. Ta otázka zní: Kdy se dostali komunisti zpátky k moci a jak to tehdy vypadalo?

Díky za drahý benzin

Tomáš Pavlíček

Kdysi neskonale dávno – před dvěma lety – se o čtyřiceti dolarech za barel ropy psalo jako o čemsi nemožném, o „hrozbě“ a psychologické hranici. Dnes je to 72 dolarů, a dokonce i český ministr průmyslu a obchodu Milan Urban vzkazuje, že lépe už nebude.

Jeden den v životě

Martin Fafejta

Budí mě Valerie, je sedm ráno: „Půjdeme do školky?“ Říkám, že ano, a ona zklamaně odbíhá někam do nitra bytu, aspoň si ještě můžu poležet.

Jak by to šlo bez přijímaček

Kateřina Mahdalová

Zrušení přijímaček na střední školy je dobrý nápad, shodují se sociologové, psychologové a většina politiků. Proti zůstávají převážně učitelé a ředitelé škol. Co by se opravdu stalo, kdyby se už příští rok mohli žáci dostat, kam chtějí, a bez zkoušek? A kolik by to stálo?

Švédi mají internet, my máme pleny

Silvie Lauder

Ať sestaví příští vládu ODS či ČSSD, jedno víme už teď – ministerstvo informatiky v nynější podobě zanikne. Ať sestaví příští vládu ODS či ČSSD, jedno víme už teď – ministerstvo informatiky v nynější podobě zanikne.

Zabití na útěku, další prosím

Jan Kovalík

Vypadá to jako pořádná porce smůly: ti chlapi přišli do práce odkroutit si běžnou policejní službu a večer skládali uniformu do skříně jako podezřelí spolupachatelé zločinu.