Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Událost v umění

Loňskému finalistovi Ceny Jindřicha Chalupeckého Josefu Bolfovi v těchto dnech končí výstava v Moravské galerii v Brně a současně byla v polovině května zahájena přehlídka jeho děl v pražské galerii Hunt Kastner Artworks.

„Jejich izolace zrcadlí náš pocit rozptýlené nejistoty nebo je projevem zlověstné atmosféry strachu prostupujícího naši přítomnost. Je čas se stáhnout a skrýt se uvnitř.“ Takto popsali kurátoři protagonisty jimi vybraných uměleckých děl v předmluvě katalogu 4. berlínského bienále. A podobně by se daly charakterizovat postavy z obrazů pětatřicetiletého pražského umělce Josefa Bolfa. Loňskému finalistovi Ceny Jindřicha Chalupeckého v těchto dnech končí výstava v Moravské galerii v Brně a současně byla v polovině května zahájena přehlídka jeho děl v pražské galerii Hunt Kastner Artworks.

Bolfovy malby zalidňují podivné figury, napůl zvířata, napůl lidé, v nichž se komiksová stylizace setkává s všudypřítomným smutkem a zranitelností. Jeho hrdinové v sobě spojují infantilní zjev, nostalgii a nevysvětlitelné nutkání k sebedestrukci. Při pohledu na růžového pejska s očima jak z dívčího památníku a hlavní pistole zastrčenou do úst se vnucuje pocit, že Bolf vystihl rozpolcenost, která rozhodně není jen projevem autorovy osobní posedlosti. Spíše do jisté míry pojmenovává charakteristický rys doby. Kombinace hravosti, osamělosti a krutosti je příznačná nejen pro současný komiks nebo sadomasochisticky laděná díla stylu „manga“, ale setkáváme se s ní běžně třeba i v současné kinematografii.

V Bolfově případě ale nejde o ilustraci dobového trendu. Jeho sdělení jsou vždy osobní, ať už se jedná o malby, kresby nebo komiks. V Hunt Kastner Artworks Bolf…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].