Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Je to vlastně taková hra na „chlapi z Prahy sobě“. Jedni drží státní kasu, druzí šéfují médiím a jejich sportovním rubrikám, třetí pak kopou do míče.
Co chce ODS udělat, pokud povládne? Nepovedlo se to objasnit ani Mladé frontě Dnes v rozhovoru s předsedou Mirkem Topolánkem publikovaným před týdnem.
Nakonec něco neekonomického. Některá česká média propadla hysterii v případu dětí Marcely Krajníkové.

Sociální demokracie chce vyhrát volby, premiér ukazuje jak a ostatní bez výjimky zaujali polohu kývacích psů. Můžeme tedy vidět opravdový bizár v podobě toho, jak ministr financí na předvolební debatě zvedá ruku pro miliardu ze státního rozpočtu na tzv. národní fotbalový stadion. Těžko by se ale hledal stupidnější nápad, jak rozhazovat státní peníze (nehledě na ten název). Pokud chce nový stadion Praha, ať si na něj připlatí, jinak by si sportovci měli sehnat peníze od soukromých firem. Veřejným zájmem není, aby se tu jednou za rok mohlo třicet tisíc lidí současně vypravit na fotbal, ale když už, tak aby děti měly ten fotbal a jiné hry kde hrát.

Je to vlastně taková hra na „chlapi z Prahy sobě“. Jedni drží státní kasu, druzí šéfují médiím a jejich sportovním rubrikám, třetí pak kopou do míče. Premiér nabídne miliardu, ministr financí pokývá hlavou a Lidové noviny udělají anketu mezi reprezentanty, jestli si náš český národní stadion přejí. Hádejte, jak to dopadlo.

Politici rozhodují o našich penězích, a měli bychom tedy vědět, co chystají. Ne vždy se to ale novinářům podaří zjistit. Příkladem je evropská politika ODS. Dokáže někdo dva týdny před volbami říct, jaká je? Co chce ODS udělat, pokud povládne? Nepovedlo se to objasnit ani Mladé frontě Dnes v rozhovoru s předsedou Mirkem Topolánkem publikovaným před týdnem. Topolánek silácky prohlašuje, že bude tvrdší k EU a že je proti společné zahraniční politice EU. To už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].