Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Díky za drahý benzin

Kdysi neskonale dávno – před dvěma lety – se o čtyřiceti dolarech za barel ropy psalo jako o čemsi nemožném, o „hrozbě“ a psychologické hranici. Dnes je to 72 dolarů, a dokonce i český ministr průmyslu a obchodu Milan Urban vzkazuje, že lépe už nebude.

Fotografie: No a tak jim říkám: Nejsem blázen, přece tu nebudu sázet šťovík! - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: No a tak jim říkám: Nejsem blázen, přece tu nebudu sázet šťovík! - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Kdysi neskonale dávno – před dvěma lety – se o čtyřiceti dolarech za barel ropy psalo jako o čemsi nemožném, o „hrozbě“ a psychologické hranici. Dnes je to 72 dolarů, a dokonce i český ministr průmyslu a obchodu Milan Urban vzkazuje, že lépe už nebude: ceny fosilních paliv budou dál jenom stoupat. To znamená nejenom doširoka otevřít peněženku u benzinové pumpy, ale i platit víc a víc doslova za všechno – od dovolené po rohlíky. Dá se s tím neradostným výhledem něco dělat?

Bohatí a bezstarostní

Ve světě už začali. Evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs bez okolků říká, že je v ohrožení hospodářský růst kontinentu a připravuje podrobný plán alternativních zdrojů energie, který by měl nebezpečí aspoň zmírnit. Kvůli propukající energetické nemoci se rosí čelo už i Washingtonu. Bývalý olejář George Bush vyzývá k dalším výzkumům etanolu a biodieselu, dvou klíčových biologických paliv. Jak je to v Česku? „Ropa jde nahoru, ale naše ekonomika a bohatství dokážou i vyšší ceny ustát,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu zodpovědný za energetiku Jiří Bis. Čili ceny budou muset vyskočit ještě daleko výš, aby se začal hledat jiný pohon pro zdejší továrny a auta? „Ne, ne, na alternativách se pracuje už teď,“ koriguje svůj předchozí výrok Bis. „Máme programy na výzkum slunečních kolektorů, palivových článků, zkoumají se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].