Často hledáte, jak…
Obálka vydání 20/2006
20/2006 • 14.–21. 5. 2006

2006/20

Zahraničí

Utopená čísla

Jiří Sobota

Zatímco Spojené státy řeší statisíce nelegálních přistěhovalců demonstrujících v ulicích amerických měst, ve zpravodajských agenturách se zjevují a zase z nich tiše mizí zprávy o afrických nelegálních přistěhovalcách pokoušejících se proniknout do Evropy.

Čínský parazit

Jiří Sobota

Čínská hvězda internetu se jmenuje Baidu.com. Firma je kótována na americké burze a v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenala strmý nárůst příjmů.

Kaczyńští budují katolický stát

Luboš Palata

Většinová vláda za cenu účasti populistů a nacionalistů. Polsko k této variantě dospělo půl roku po volbách, ale na rozdíl od Rakouska před šesti lety touto cestou nemíří k modernizaci.

Koho milují diktátoři

Ondřej Klimeš

Strategicky velmi důležitá Střední Asie je svět sám pro sebe. Nenechme se splést obrovskou plochou: tamní metropole mají k sobě blíž než ty evropské, navíc se umí domluvit jedním jazykem – ruštinou

Generál v čele CIA

Michal Sedláček

CIA bude mít nového šéfa. Zajistí objektivní pohled na svět generál zvyklý poslouchat velení? O tom musí Michael Hayden přesvědčit americké senátory.

Srbsko v roli rukojmího

Matyáš Zrno

„Ratko Mladić je úplně sám, a je tedy jen technická otázka, kdy bude odhaleno místo, na kterém se skrývá.“ Tak okomentoval srbský premiér Vojislav Koštunica fakt, že Srbsko opět (už pošesté) nesplnilo lhůtu Evropské unie pro zatčení bývalého velitele armády bosenských Srbů.

Domov

Před 10 lety

Respekt

Až si zase bude někdo naříkat, že letos je všechno horší než před rokem, měl by si přečíst deset let starý Respekt. Při nahlédnutí do článku Punk bude brzy mrtvý by si musel říct, že se společnost vydala sedmimílovými kroky k západní civilizaci.

Gangsteři pražské policie

Jaroslav Spurný

Justiční stráž má práce nad hlavu, pečlivě kontroluje každého z třicítky advokátů, přicházejících do jednací síně Vrchního soudu v Praze, kde se právě schyluje k další rundě v procesu se zločinnou skupinou, které policie a média přiřkla podle jedné z výrazných postav jméno Berdychův gang.

Přijďte za 14 dnů, všechno začne znovu

Helena Řezníčková

Po 12 letech soudních tahanic mi vydali v restituci část tatínkovy firmy. Druhou část mi nabídli k odprodeji, ale po dalších dvou letech vyřizování ministerstvo moji nabídku zamítlo a v dražbě prodalo jinému zájemci za míň peněz, než jsem nabízela já.

Bohatství a břemeno zároveň

Anneke Hudalla

V poslední době o tom Kristina přemýšlí častěji. Snad by to bylo hezké. Snad by to skutečně bylo tak, jak všichni říkají: Skvělé. Naprosto mimořádné. Úplně jiná dimenze.

Jeden den v životě

Kateřina Müllerová

Těhotenství je prý nejkrásnější období v životě. Občas mě napadne, že tohle musel říct chlap.

Vizionář na cestě do parlamentu

Kateřina Mahdalová

Napíšete-li do českého vyhledávače jméno Petr Czasch, nabídne náš největší mediální archiv 515 odkazů na články a pořady. Ve všech jde o jednoho člověka.

Komentáře

Talenti sobě

Erik Tabery

Svou příští „vládu talentů“ představil Jiří Paroubek opravdu s velkým talentem pro trapnost. Na udivenou poznámku, proč se v houfu mužů objevuje jen jedna žena, premiér odpověděl: „Řekněme si to otevřeně, že na úrovni osobností, které jsem tady představil, vhodnou náhradu mezi ženami nevidím.“

Koňaříkův gang

Jaroslav Spurný

Soudní proces s Berdychovým gangem se odehrává před prázdnými lavicemi. Přijatý kód pro proces podle jména jednoho z hlavních gangsterů – Berdychův gang – vyvolává dojem, že jde jen o běžné objasnění zločinů kriminálního podsvětí.

Kdo chce mé vězně?

Jiří Sobota

Bush chce zavřít Guantánamo, není ale jasné, kam uklidí jeho obyvatele. Čínská vláda touží po svých Ujgurech. Ne po těch, kteří žijí v Číně, vyznávají islám a lpěním na své kulturní identitě dělají problémy ústřední vládě v Pekingu.

Když udeří ruka zákona

Marek Švehla

Může se to stát každému a rozhodně to není příjemné: případ zmlácené členky Strany zelených ukázal, jak snadné je dostat se do křížku s policií a skončit pod ranami obušků.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Přežila rok 2000, ale na jak dlouho? Řeč není o ohrožených druzích typu ledního medvěda, nýbrž o klasické telefonní lince.

Šifra mistra Topolánka

Erik Tabery

Ve výkladních skříních knihkupectví se objevilo několik knih sepsaných nejznámějšími politiky země.