Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Přijďte za 14 dnů, všechno začne znovu

Po 12 letech soudních tahanic mi vydali v restituci část tatínkovy firmy. Druhou část mi nabídli k odprodeji, ale po dalších dvou letech vyřizování ministerstvo moji nabídku zamítlo a v dražbě prodalo jinému zájemci za míň peněz, než jsem nabízela já.

Bez čísla je ztracená, ale získat ho je tak těžké… Sledujte drama z bludiště na krajské radnici.

Po 12 letech soudních tahanic mi vydali v restituci část tatínkovy firmy. Druhou část mi nabídli k odprodeji, ale po dalších dvou letech vyřizování ministerstvo moji nabídku zamítlo a v dražbě prodalo jinému zájemci za míň peněz, než jsem nabízela já. Jsme teď dva majitelé za společným plotem, s jedním vjezdem a jedním nouzovým výjezdem. Budiž, my se dohodneme.

Horší je, že firmy, které tam podnikají už tři roky, mají ze zákona nařízeno, že se musí zaregistrovat v obchodním rejstříku. A to je problém. Ukázalo se totiž, že soudně vydaný, ve veřejné dražbě prodaný objekt nemá popisné číslo. Tudíž zaregistrovat se nelze! K patálii došlo tak, že když národní výbor před 20 lety boural náš rodinný dům, v rámci asanace či demolice, omylem zrušil popisné číslo i celému areálu. Před listopadem ten přehmat nikomu nevadil, po restituci už ano. Vydala jsem se proto na úřady vyjednat nápravu. Netušila jsem, že na té cestě strávím tři roky.

Už jen maličkost

Zpočátku to vypadalo snadno: na stavebním úřadě připustili omyl a navrhli mi, ať požádám o vrácení popisného čísla. Tak jsem požádala. Příslušná úřednice k tomu chtěla dokumentaci, ta se však ztratila, tak aspoň fotky, z toho se pozná, zda stavby v objektu byly zkolaudovány. Přinesla jsem je. Pak se nic nedělo. Po dvou letech mých občasných urgencí mi z úřadu napsali (na tu zrušenou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].