Často hledáte, jak…
Obálka vydání 19/2006
19/2006 • 6.–13. 5. 2006

2006/19

Kultura

Co se děje ve světě

Petr Třešňák

Největší loupež uměleckých děl v novém tisíciletí se dočkala spravedlnosti. Okresní soud v Oslu poslal minulý týden za mříže tři muže, kteří se v srpnu 2004 podíleli na krádeži obrazů Edvarda Muncha. K pocitu zadostiučinění má ale norská veřejnost zatím daleko: ostřílení kriminálníci odmítají prozradit, kde jedno z nejslavnějších pláten světa skončilo.

Událost na internetu

Adam Javůrek

Nedávné ústupky čínským cenzorům nejsou jediným dokladem, že hlavní hráči na světové elektronické síti se pustili do nelítostného souboje o dominanci. Další dějství téhle internetové války můžeme sledovat právě v těchto dnech.

Sám sobě Havlem

Viktor Šlajchrt

V nové knize Prosím stručně se Václav Havel ke čtenářům vrací opět jako spisovatel, byť hluboce poznamenaný politikou a prezidentstvím. Z čistě literárního hlediska je text pozoruhodný zejména tím, jak důmyslně jsou v něm obě polohy skloubeny.

Když zprávy, tak zadarmo

Jaroslav Pašmik

Světový novinový byznys čelí největší změně za posledních sto padesát let. Prodej velkých deníků rapidně klesá a zdá se, že noviny to mají spočítané.ž Prodej seriózních novin klesá po celé Evropě i v Americe, tradiční čtenáři vymírají a noví si už chtějí vybírat zprávy sami a zadarmo. Co za tím vězí? Je to dobrá, nebo špatná zpráva?

Jiří David fotografuje naruby

Jan H. Vitvar

Z dělníka ostravských hutí se vypracoval až na uznávaného pedagoga a umělce, který nechybí u žádné významné události. Přesto mu řada lidí nemůže přijít na jméno.
Hnacím motorem tvorby a života Jiřího Davida je totiž znervózňování, ne-li přímo iritování všeho a všech.

Obyčejný příběh dvou teroristů

Tereza Brdečková

Khaled pozdvihne samopal a postaví se před palestinskou vlajku. S očima upřenýma do kamery pronese: „Matko, filtry na vodu vedle ve městě jsou levnější než v Nábulusu. Příště je kupuj tam.“ Jsou to Khaledova slova na rozloučenou. Chtěl vlastně mluvit o svaté válce, boji za svobodu a mučednictví, ale nemůže najít nit, protože cítí, že na jeho osudu vlastně nikomu nezáleží.