Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Čongův rodinný podnik

Už jsme prý v cílové rovince závodu o jednu z největších zahraničních investic u nás. Vláda by se jejím podpisem ráda blýskla ještě před volbami. A tu přichází nemilá zpráva ze Soulu. Čong Mong-gu, prezident korporace (čäbolu) Hyundai Motors Group, se ocitl ve vazbě pro podezření z uplácení a finančních machinací.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Už jsme prý v cílové rovince závodu o jednu z největších zahraničních investic u nás. Vláda by se jejím podpisem ráda blýskla ještě před volbami. A tu přichází nemilá zpráva ze Soulu. Čong Mong-gu, prezident korporace (čäbolu) Hyundai Motors Group, se ocitl ve vazbě pro podezření z uplácení a finančních machinací.

Mezi obviněnými je i jeho jediný syn Čong Ui-son, ředitel firmy KIA Motors kontrolované čäbolem. Pozornější pozorovatele dění kolem dynastie Čongů stěží překvapilo, ale u nás jako by vyvolalo obtížně skrývaný zmatek a šok. Shrneme-li příběh šedesátiletého giganta zvaného Hyundai („Současnost“), vidíme obrázek vzdálené firemní kultury, vývoje jihokorejského hospodářství i politické scény, poučení i výstrahu.

Nic není zadarmo

V roce 1998 se česká vláda rozhodla vstoupit do boje o investory, který se ve střední Evropě rozhořel o dva roky dříve. Praha se brzy zařadila mezi rekordmany v lákání přímých zahraničních investic, jako by zákonitě každá z nich byla veskrze přínosem. Ať se přislíbených 3000 pracovních míst smrskne třeba na 500, ať se třeba vyvlastňuje. Jenže lov velkých investorů stojí nejenom nemalé peníze, ale navíc může přinášet i obtíže spjaté s odlišnou kulturou a skrývat nemilá politická překvapení. Na každou transakci je tudíž třeba se dobře připravit. Dvojnásob to platí u investorů obřích a vzdálených, kterým není snadné nahlédnout do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].