Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Jiří David fotografuje naruby

Z dělníka ostravských hutí se vypracoval až na uznávaného pedagoga a umělce, který nechybí u žádné významné události. Přesto mu řada lidí nemůže přijít na jméno.
Hnacím motorem tvorby a života Jiřího Davida je totiž znervózňování, ne-li přímo iritování všeho a všech.

Fotografie: Je to trochu nechutné, ale v klidu nezůstanete. (Rodinné album) - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Je to trochu nechutné, ale v klidu nezůstanete. (Rodinné album) - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt

Z dělníka ostravských hutí se vypracoval až na uznávaného pedagoga a umělce, který nechybí u žádné významné události. Přesto mu řada lidí nemůže přijít na jméno.

Hnacím motorem tvorby a života Jiřího Davida je totiž znervózňování, ne-li přímo iritování všeho a všech. Pravděpodobně to tak často ani nemyslí, ale většinou to tak dopadne. Klasickým příkladem byla jeho divoká rozepře s Milanem Knížákem, kterou zakončil totálním zavržením nejen šéfa Národní galerie, ale i každého výtvarníka, který v ní dnes vystavuje, včetně dávných přátel. Před lety ho vyhodili z Akademie výtvarných umění, protože kritizoval – podle něj příliš konzervativní – vedení školy. Loni pro jistotu v časopise Reflex zepsul nejen šéfa AVU, ale i Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kde je zaměstnaný teď. Věčně nabroušený výtvarník ale ze své konfliktní a průbojné nátury umí vytěžit i ledacos pozitivního. Když si nyní v brněnském Domě umění připravil retrospektivu své fotografické tvorby pod názvem Inside Out, dokázal přimět nakladatelství Kant, aby mu k ní vydalo velkoryse pojatou obrazovou publikaci. V českých poměrech, kde při podobné příležitosti vyjde málokterému z Davidových kolegů alespoň titěrný katalog, opravdu vzácná schopnost.

Narodil se v zapadlém Rumburku a mládí prožil na severu Moravy. Na pražskou AVU se dostal těsně před nástupem perestrojky a z regionálního výtvarníka se záhy stal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].