Často hledáte, jak…
Obálka vydání 18/2006
18/2006 • 5.–12. 5. 2006

2006/18

Zahraničí

Tyrolské elegie

Zbyněk Petráček

Z těch, kdo letos jeli autem na zimní olympijské hry do Turína přes Brennerský průsmyk, si asi jen starší pamětníci vzpomněli na časy, kdy mosty a tunely v tomto regionu hlídali italští karabiniéři.

Sankce došly na Súdán

Zbyněk Petráček

Pár týdnů po bezzubém zaštěkání na Írán a jeho jaderné ambice vyrukovala Rada bezpečnosti s konkrétními sankcemi vůči Súdánu. Jde o první postižení režimu, pod jehož dohledem i přispěním přišlo v Dárfúru na 200 tisíc venkovanů o život a na dva miliony o své domovy.

Nabídli ryby i síť

Petr Morvay

V Maďarsku vyhrála levice. Spolu s gratulací ale přišla z Bruselu i kázeňská výstraha. Poprvé od roku 1990 vyhrála parlamentní volby vládní koalice a po mači nebude vystřídána. Socialisté a liberálové již zahájili rokování o nové vládě a je velice nepravděpodobné, že by se nakonec nedohodli – přes místy dosti vážné rozdíly v programech obou stran.

Irák napravuje chyby

Zbyněk Petráček

Od soboty 22. dubna Irák staví první definitivní vládu od pádu Saddáma Husajna, kabinet vzniklý na základě přijaté ústavy a následných voleb, prostě všech atributů demokracie. Na osobě jeho šéfa se shodly dosud rozhádané politické síly, a ten má celou vládní partu představit do měsíce.

Strašák se Lukašenkovi hodí

Alexandre Gajdamacký

Polské angažmá na podporu aktivních odpůrců režimu Alexandra Lukašenka je známé. Poslední dobou ale vzrůstá nervozita Minsku. Polsko se prý snaží destabilizovat poměry na východ od svých hranic a podílí se na organizaci dalších „barevných revolucí“, tvrdí Lukašenkův režim.

Král ustoupil, ať žije parlament

Michaela Kreuterová

Ať žije demokracie! Krev mučedníků nebyla prolita nadarmo!“ Tyto výkřiky jásajících davů v Káthmándú nelze považovat za definitivní vítězství. Nicméně po třech týdnech statisícových demonstrací, stávek a pouličních bojů král Gjánéndra konečně ohlásil předání moci parlamentu.

Kultura

Když obloha padá, pravda vám nepomůže

Jaroslav Pašmik

„To zas bude čoromoro,“ vítá zástupy publika správce klubu. Kdo zná americkou kapelu The Dresden Dolls, která to v Abatonu za chvíli rozbalí, ví, že na jeho slova dojde. Loni to tady při české premiéře zpěvačka a pianistka Amanda Palmerová tak rozpálila, že při jedné skladbě shodila klávesy z pódia.

Svět po Freudovi

Viktor Šlajchrt

Dějinným obdobím se často říká podle jediné, charakteristické osoby. Taková čest dlouho náležela králům či jiným nositelům moci, v novověku je však často nahrazují relativně bezmocní intelektuálové, kteří svou éru neutvářejí politickými skutky, zato však vyjadřují jejího ducha.

Co se děje ve světě

Jaroslav Formánek

V poslední době razí evropská muzea nový expoziční trend: konfrontaci výtvarných děl dvou proslulých umělců. Amsterodamské Muzeum Vincenta van Gogha v těchto dnech představuje zajímavé srovnání dvou mistrů středověké malby, Rembrandta van Rijna (1606–1669) a Michelangela Merisiho známějšího pod jménem Caravaggio (1571–1610).

Událost na obrazovce

Vladimír Just

O zážitku, který zaslouží titul „událost měsíce“, nadále nevím, zato „událostí“ v negativním smyslu je ažaž.
Ale abych nekřivdil, uvedu i dvě pozitiva: stále se lepšící publicistický cyklus Příběhy železné opony a pondělní filmový klub.

Na záchranu už je pozdě

Václav Cílek

Teorie Jamese Lovelocka o tom, že Země se chová jako jediný živoucí organismus, před čtyřiceti lety oslovila odborníky, ochranáře přírody i spirituální hledače. Lovelockova nová kniha Odplata Gáii (The Revenge of Gaia) představuje pro mnoho z jeho obdivovatelů hořké sousto.

Tady loupí Spike Lee

Přemysl Martínek

Spike Lee je ve světě asi nejznámějším afroamerickým režisérem. Proslavily ho nízkorozpočtové filmy, plné sžíravé kritiky amerického rasismu, které často ve filmovém klubu vysílá i Česká televize.

Domov

Podezřelé předvolební průzkumy

Tomáš Pavlíček

Průzkumy veřejného mínění rozhodují o bytí a nebytí stran, mávají s nervy politiků i osudem příštích koalic. Z novin, televize a rozhlasu se hrnou nová a nová čísla obliby politických stran, která je sice posílají ke dnu či k výšinám, ale při bližším pohledu není vůbec jasné, na čem vlastně stojí a co za nimi hledat.

Bude u nás americká raketová základna?

Jaroslav Spurný

Česká republika se možná stane součástí amerického antiraketového systému. Nastal čas, aby se zásadní otázkou přítomnosti či nepřítomnosti zahraničních vojenských základen na našem území začala zdejší mocenská elita i veřejnost zabývat trochu důkladněji.

Drama na dětských dostizích

Kateřina Mahdalová

Každoroční česká hra na předčasnou selekci mládeže a na snadnou přípravu nejlepších dostihových koní ve vybraných stájích má za sebou první kolo. Je to tvrdý závod s velkým odpadem: polovina účastníků si s pocuchanými nervy prohlíží vyřazovací lístek a přemýšlí, co dál.

Jeden den v životě

Věra Matějková

Přežít pondělí je pro mne často náročné. Nejsem ranní ptáče. Vstávám po několika cvicích v posteli dost nerada, ale musím. Zapnu si rádio, poslouchám jedním uchem, vařím snídani a při čtení novin ji sním. Dnes musím spěchat! Pofackuji domácnost, nafilmuji trochu pořádek.

Krásné šibenice Marty S.

Jan Kovalík

Co všechno vlastně může bez obav vyznávat a hlásat ten, kdo se státní licencí vychovává naše děti? A lze nějak přivolat k pořádku ty učitele, kteří bezpráví a vraždy propagují jako příklad práva a spravedlnosti?

Komentáře

Být pozitivní jako Čech

Marek Švehla

Když Václav Klaus svůj politický program a stížnosti na „byrokratický Brusel“ vede v přímém střetu s politiky Unie, má to jistý půvab. Když ale jako teď odletí za oceán, aby ve Spojených státech mluvil o „omezování svobody v EU“ – je to trochu nedůstojné prezidenta.

Život a doba občana Paroubka

Zbyněk Petráček

„Nyní, 30 let po únoru 1948, jsou pro nás mladé ideje Února živou výzvou,“ prohlašoval pětadvacetiletý Paroubek. Politik je veřejná osoba a uplatňuje se na něj větší přísnost než na „prostý lid“. Koneckonců šel do politiky dobrovolně, tak ať se nediví. Takže argument „taková byla doba“ pro politika neplatí.

Co si počne kočka s pumou

Petra Vrtbovská

osvojení romských dětí i pěstounská péče bývají ze začátku velmi radostné a krásné, ale jak přijde puberta, je konec. Z rozkošných okatých dětiček se rychle vyklubou mladí Romové. Naděje, že laskavá péče pomůže na svět charakterním a zodpovědným lidem, se mění ve zklamání, stud a pocit bezvýchodnosti.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Dnes už není symbolem ani teroristy, ani hladovkáře, ač měl slušně našlápnuto k oběma. Bobby Sands byl ale zřejmě nejslavnějším hladovkářem, který na znamení protestu skutečně dobrovolně zemřel.

Strach má jméno Gazprom

Jiří Sobota

Topíte doma plynem? Rozehřívá vám radiátor horká voda z nejbližší plynové teplárny? Chutnalo vám vaše ranní vajíčko naměkko z plynového sporáku? Tak vidíte – právě díky takovým, jako jste vy (a já), může ruský prezident doma vládnout s přehledem, s jakým tak činí.