Často hledáte, jak…
Obálka vydání 17/2006
17/2006 • 23.–30. 4. 2006

2006/17

Kultura

Co se děje ve světě

Akšaj Patak

Uctívání hrdinů je v Indii téměř národní posedlostí, ať už jde o duchovní mistry, politiky nebo filmové hvězdy. Vzhledem k tomu, jak obrovské přízni se dnes v zemi těší film, se kult týká hlavně těch posledně jmenovaných: filmové stars jsou tady něco jako živoucí bohové.

Událost v umění

Zuzana Štefková

Jméno sochaře Otakara Švece byste v Encyklopedii českého výtvarného umění hledali marně. A to přesto, že jeho nejznámější dílo načas zcela zásadně změnilo pražské panoráma a svými rozměry zastínilo i Hradčany.

Průvan jménem Bolaño

Markéta Pilátová

Dočkali jsme se ho, aniž bychom věděli, že na něj čekáme. V češtině vychází román světově proslulého spisovatele Roberta Bolana Chilské nokturno. U nás o něm slyšel málokdo, ale pro hispánskou literaturu 20. století je klíčovou postavou.

Velmi chladnokrevný Capote

Tereza Brdečková

Perry, čtyřnásobný vrah, sedí zavřený v kleci za kuchyní, protože zadržovací celu má místní šerif přímo v bytě. Slavný spisovatel Truman Capote od něj nemůže odtrhnout oči. „Zavřeli vás do ženské cely,“ upozorní ho tiše.

Češi objevili tanec

Jaroslav Pašmik

Rozlehlý taneční sál osvětluje svěží jarní slunce. Vzduch voní dřevem, z oken je výhled na Petřín. Právě začíná první lekce v nově otevřené taneční škole v centru Prahy. Tahle škola je jednou z mnoha, které v poslední době po celé zemi vyrostly, tanec se pomalu stává novým trendem v trávení volného času.

Komentáře

První máj, práce čas

Zbyněk Petráček

První máj? Jdeme k Máchovi! Tahle mladistvá euforie dnes už moc netáhne. První máj? Jdeme do průvodu! Ani tady to nebude slavnější. První máj? Jdeme na barikády! To už zní aktuálně i nadšenecky. Tak nějak můžeme dnes uvažovat o Svátku práce.

Prý se nic moc nestalo

Martin Uhlíř

Z Pripjati, města duchů nedaleko černobylské elektrárny, muselo krátce po havárii bleskově odejít padesát tisíc lidí. Zůstal jen prázdný, mlčenlivý kraj a široké deprimované okolí. Dvacet let poté slyšíme z mnoha stran, že následky tragédie jsou zanedbatelné, protože počet obětí není velký.

Tržní příplatek za slušnost

Peter Singer

Marks & Spencer nedávno oznámil, že pro celý jejich sortiment kávy a čaje, začne uplatňovat zásady marketingového symbolu „etické produkce“, tzv. Fair Trade (spravedlivý obchod).

Mor v Polsku

Luboš Palata

Polsko je vlajkovou lodí celé střední a východní Evropy, osmičky států, o které se Evropská unie rozšířila. Jako jediné ho lze počítat mezi evropské mocnosti. Většina problémů, které se tak či onak týkají nových členských států, je posuzována přes příklad Polska.

Ve hvězdách

Aleš Balcar

9. dubna uplynulo 200 let od narození britského inženýra Isambarda Kingdoma Brunela. Jeho nehasnoucí popularitu nejlépe dokládá fakt, že mu účastníci ankety o nejvýznamnějšího Brita historie pořádané BBC v roce 2002 přisoudili druhé místo hned za Winstonem Churchillem.

Jděte se skandály k čertu

Marek Švehla

Mluvit o morálce je vždy dvousečné a v politice to platí dvojnásob. Třeba když premiér Jiří Paroubek – jako teď o víkendu – mluví o svých konkurentech z ODS jako o straně, která v roce 1997 „morálně zbankrotovala“. Dobrá, něco na tom je, aféry jako švýcarské konto nebo Šrejber jsou stále živé. Jenže časy se mění. Občanští demokraté si své odseděli v opozičních lavicích, a když už dnes moralizovat, tak je tu jiný adept – samotná Paroubkova strana.