Často hledáte, jak…
Obálka vydání 16/2006
16/2006 • 18.–25. 4. 2006

2006/16

Kultura

Událost v divadle

Lukáš Jiřička

Divadlo pro děti mnohdy trpí neduhem podceňování malých diváků. Skutečně jen málo divadelních scén u nás bere dětské diváky jako rovnocenné partnery. Královéhradecké Divadlo Drak, Naivní divadlo Liberec a pražský Minor patří k těm nemnoha světlým výjimkám.

Pod dekou s Ježíšem

Petr Třešňák

Médium grafického románu jako by umožňovalo odstínit vyprávění, nálady a významy způsobem, k němuž psaná literatura ani film nemají klíč. Dokazuje to i ilustrovaný autobiografický román jednatřicetiletého Američana Craiga Thompsona Pod dekou (Blankets).

Co se děje ve světě

Jaroslav Pašmik

Skutečně netradiční muzikál Jodok Story vznikl na začátku letošního jara v jihokorejském Soulu. Jeho děj se odehrává v jednom z koncentračních lágrů Severní Korey a autoři jsou bývalí mulové.

Igor Kostin: Mission Possible

Petr Třešňák

Je dvanáct hodin po výbuchu a kolem jaderné elektrárny Černobyl krouží helikoptéra. Na pár minut se pootevře okénko a tmavovlasý padesátník přikládá k oku fotoaparát. „Z reaktoru ještě vycházel kouř a navzdory hluku vrtulníku jsem měl pocit naprostého ticha. Bylo to jako na hřbitově,“ vzpomíná pasažér.

Díky za depresi

Tereza Brdečková

Berlínská výstava s úplným názvem Melancholie – genialita a šílenství v umění je tak trochu manifest, výkřik protestu proti falešnému kultu mentálního zdraví, který se mění spíše v kult zplošťování člověka a potřeby „ubavit se k smrti“.

Woody Allen nás dostal

Tereza Brdečková

Nechci dosáhnout nesmrtelnosti skrze svoje dílo, ale tak, že neumřu,“ prohlásil kdysi Woody Allen. A jindy zase: „Náš duch má na starosti vznešené věci jako poezii a filozofii a tělu zůstane všechna legrace.“ Jeho poslední snímek Match Point – Hra osudu potvrzuje, že za obojím si stojí i dnes.

Domov

Připomeňme si

Jan Kovalík

Bude tomu měsíc, co pražský magistrát opustil mocný muž. Pro jedny profesionální úředník a architekt-odborník, pro druhé zkorumpovaný cynik, který namísto ochrany památek sám tvář starobylé Prahy hyzdil.

Bůhví, jak to dopadne

Tomáš Pavlíček

Podle posledního šetření agentury SC&C by se lidovci nedostali do Poslanecké sněmovny. Je na obzoru doba, kdy po desítkách let zmizí z politické scény partaj, která sice mnohým nemusela být po chuti, ale znamenala jistou kotvu české politiky, bariéru proti výstřelkům větších stran? A vzrušuje to někoho? Vzrušuje to samotné lidovce?

Boj o stromy v Poděbradech

Jáchym Topol

Radnice chtěla kácet, občané byli proti. Pily to vyřešily. Teď už jde o víc. Pan Mikolanda vyrazil přes park na časný nákup a mezi stromy narazil na partu chlapů s motorovými pilami. Brzy už padaly kmeny všude kolem. „Nekáceli stromy kvůli jejich stáří nebo nemoci, ale jen proto, že stály v cestě. Parkem má vést betonový kanál, kudy poteče voda.“

Zpráva o štěstí Miloše Volfa

Anneke Hudalla

Od května 1938 do května 1945 prošlo Flossenbürgem zhruba 100 000 lidí z celé Evropy. Minimálně třetina fyzický a psychický teror v táboře nepřežila. Ačkoli oficiálně Flossenbürg nebyl „likvidační“, nýbrž „pracovní“ tábor, mnoho zajatců bylo hned po příjezdu zavražděno.

Jeden den v životě

Michaela Mužíková

Je pět ráno a mně zvoní budík. Všude kolem je ještě ticho a tma. Přemýšlím, jestli vstát, nebo se zachumlat a dělat jakože nic. Pak mě přepadnou výčitky. Pomalu vylézám z vyhřáté postele a ledabyle ustýlám.

Naši lidé zezdola

Tereza Nosálková

Šestadvacetiletý student Mladen Grebo narozený v srbském Bělehraděje člověk, kterého by velká část Čechů nechtěla za souseda. Aspoň teoreticky určitě: Žít vedle lidí ze zemí bývalé Jugoslávie je tu podle sociologických dat jedno z nejméně populárních sousedství. Příběh rodiny Grebů je v tomto světle zajímavý dvojnásob.

Komentáře

Český zájem v New Yorku

Marek Švehla

Byly časy, kdy se Češi vysmívali Slovákům. Psala se devadesátá léta, v čele slovenské vlády seděl Mečiar a jeho podřízení pracovali na strategii dobrého obrazu Slovenska ve světě. Každý trochu uvažující člověk věděl, že problém je v samotném Mečiarovi a ne v nějakých obrazech. Teď se Češi tomuto sebeklamu přiblížili. Ukazuje to příklad českého velvyslance ve Washingtonu a jeho sporu s americkými novináři.

Lesní vrah mlčí, aby zvítězil

Jaroslav Spurný

Kalivoda dokázal proměnit ubohost v tajuplné poselství. To vzbuzuje nervozitu. Nijak po sobě nezametal stopy, k vraždám se ihned přiznal, soudní verdikt doživotí padl za necelé dva dny. Přesto jde o výjimečný a v dějinách tuzemské kriminalistiky ojedinělý případ.

Evropa ve volební krizi

Luboš Palata

Těsné výsledky voleb v Itálii, vyrovnané skóre prvního kola v Maďarsku či velké problémy při sestavování většinové funkční vlády v Polsku vybízejí k úvahám o nutnosti změnit volební systémy přenesením váhy z poměrného systému na systém většinový. Problém je ovšem jinde.

Ve hvězdách

Tereza Brdečková

Když tragicky zemře tvůrčí člověk v plné práci a v nejlepších letech, je to osudová nespravedlnost. Dokumentarista Pavel Koutecký skončil nešťastnou náhodou v půli cesty a nikdo za něj její zbytek ujít nemůže. Přitom právě on přemýšlel o každém kroku a jeho filmy nevznikaly náhodně. Směřovaly k finále, které mělo vytvořit celek, a ten teď zůstal torzem.

Studené zátiší s bombou

Jiří Sobota

Írán si pořídí jadernou pumu. Na to můžete vzít jed. A jediný, kdo je skutečně schopen to Íráncům překazit, je Usáma bin Ládin.
Možná to zní jako trochu přitažené za vlasy. Ale opravdu jenom trochu. Írán se posunuje nezadržitelně k cíli a neschopnost Ameriky a Evropy celý proces rázně utnout je den za dnem jasnější.