Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Je načase tu válku vyhrát

Známý americký novinář Seymour Hersh tvrdí, že vláda George Bushe odmítá nečině přihlížet íránským snahám vyrobit vlastní atomové zbraně a připravuje vojenský zásah, přičemž uvažuje i o použití jaderného arzenálu.

Článek známého amerického novináře Seymoura Hershe, zveřejněný minulý týden v časopise The New Yorker, odstartoval ve Spojených státech nové kolo vášnivých debat na téma možného vojenského zásahu proti Íránu. Hersh tvrdí, že vláda George Bushe odmítá nečině přihlížet íránským snahám vyrobit vlastní atomové zbraně a připravuje vojenský zásah, přičemž uvažuje i o použití jaderného arzenálu. Přední deník The Washington Post pak Hershova tvrzení podpořil, když napsal, že Bushova vláda vážně zvažuje dvě možnosti: úder omezený na íránská jaderná zařízení, možná i s použitím taktických nukleárních zbraní, anebo širší vojenské tažení, jehož cílem by byla změna režimu. Intenzivní debatu zesílilo prohlášení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, že Írán dokázal vyrobit obohacený uran a vstoupil tak do klubu zemí, které disponují jadernými technologiemi.

Ten scénář už známe

Hersh nepíše o možném útoku na Írán poprvé. Už téměř před rokem ve stejném časopise tvrdil, že Pentagon má připraven svůj vlastní plán, jak Írán paralyzovat. Šlo by o přesně cílené útoky na centra íránského jaderného programu a stanoviště íránských raket. Hersh je sice znám tím, že jeho statě nejsou vždy přesné, ale jeho tvrzení často obsahují zrnka pravdy. Právě on jako první přinesl zprávy o masakru ve vietnamském My Lai nebo o trýznění vězňů v iráckém vězení Abú Ghraíb.

Washington už loni spustil nebývalou diplomatickou ofenzivu, jejímž cílem bylo sjednotit postoje USA a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].