Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Skutečně netradiční muzikál Jodok Story vznikl na začátku letošního jara v jihokorejském Soulu. Jeho děj se odehrává v jednom z koncentračních lágrů Severní Korey a autoři jsou bývalí mulové.

Fotografie: Na památku ubitého otce. • Autor: Respekt
Fotografie: Na památku ubitého otce. • Autor: Respekt

Skutečně netradiční muzikál Jodok Story vznikl na začátku letošního jara v jihokorejském Soulu. I když nese prvky běžného broadwayského žánru a nechybí v něm hřmot elektrických kytar, příběh lásky ani velké taneční scény, přece je naprosto výjimečný. Jeho děj se totiž odehrává v jednom z koncentračních lágrů Severní Korey a autoři jsou bývalí mulové.

Když se režisér Jung Sung San dozvěděl, že mu otce umlátili k smrti v severokorejském gulagu kvůli tomu, že jeho zběhlý syn točí u nepřátel na jihu kritické filmy o stalinistickém režimu, pokusil se o sebevraždu. Přežil. Zápěstí se mu zahojila a on se rozhodl upozornit na strašné poměry v totalitní části Korey ještě důrazněji. Tamní situaci znal dobře: v polovině 90. let vyfasoval třináct let gulagu za poslech nepřátelského rozhlasu. Podařilo se mu však uprchnout po pár měsících při transportu a nakonec šťastně dorazil do Soulu přes Čínu. Jung Sung San oslovil choreografku a tanečnici Kim Joung Sun, která pro změnu strávila v lágru na severu osm let jen proto, že její rodiče byli obviněni ze špionáže (na rozdíl od ní nepřežili). S její pomocí a s pomocí dalších uprchlíků, soukromých sponzorů a evropských nadací začal připravovat výpravný muzikál Jodok Story.

Dílo je pojmenováno po severokorejském gulagu a režisér se od začátku netajil tím, že bude pořádně drsné. Sebral propagandistické texty severního režimu, jeho písně a svátky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].