Často hledáte, jak…
Obálka vydání 15/2006
15/2006 • 10.–17. 4. 2006

2006/15

Zahraničí

Kreml: a dost

Zbyněk Petráček

Strategií vydírání a bojkotu jako by se inspirovalo Rusko. Z jeho obchodů zmizely vinné láhve z Gruzie a Moldavska, jež nasycovaly většinu trhu, a vystřídala je vína z Francie, Itálie, Ukrajiny a Bulharska.

Arla nadbíhá muslimům

Zbyněk Petráček

Možná trhlina v bojkotu dánského zboží. Tak zněly novinové titulky počátkem minulého týdne. Shrnovaly výstup z Mezinárodní konference na podporu Proroka v Dubaji, na níž se přední muslimští učenci, ulamá, shodli, že má skončit odmítání výrobků dánsko-švédského mlékárenského koncernu Arla. kolem.

Nezabíjel, a přesto vinen

Michal Sedláček

Byl dvacátým atentátníkem? Únoscem pátého letadla? Hodnověrné důkazy neexistují. Ale Moussaoui tajil informace o teroristech, a tak je prvním odsouzeným za 11. září 2001.

Vstávají noví diktátoři

Markéta Pilátová

Latinská Amerika prožívá významný rok, ve dvanácti zemích si volí budoucnost na příští léta v podobě nových prezidentů či prezidentek. V těchto dnech přichází důležitý okamžik.

Vítěz se špatnou náladou

Alexandre Gajdamacký

V sobotu byl do čela Běloruska opět instalován Alexandr Lukašenko, ale opozice to nevzdává – vyhlásila strategii „obléhání režimu“.

Zrušte naši školu, už nemůžeme

Bára Procházková

Na berlínské škole Rütli v klidu začal první vyučovací den pod policejní ochranou.“ Tato suchá zpráva agentury DPA říká mnohé. O tom, že pošťuchování mezi dětmi na německých školách se místy mění v hrubé násilí, věděli zasvěcení své.

Domov

Připomeňme si

Jan Kovalík

Po čtyřech letech skončila jedna z nejkurióznějších kauz zdejší kriminalistiky. Státní zastupitelství potvrdilo, že znalec Amazonie, přítel místních indiánů a bývalý český velvyslanec v Kolumbii Mnislav Zelený (alias Atapana), který čelil obvinění z korupce, je nevinen. Dozvěděli se to ale jen milovníci krátkých, zastrčených zpráv na zadních stranách novin.

Prokletí nechtěných dětí

Jáchym Topol

Částí českých médií prolétla smršť. Vyvolala ji známá spisovatelka Tereza Boučková svým rozhovorem pro ženský časopis Marianne. „Zrušila bych adopce,“ prohlásila v něm zdejší proslulá průkopnice osvojování malých Romů a vyjádřila velkou pochybnost, zda vůbec lze „vychovávat děti jiného etnika“.

My nic, to všechno Doležel

Jaroslav Spurný

Bývalý šéf kanceláře premiérů Stanislava Grosse a poté Jiřího Paroubka Zdeněk Doležel byl minulý čtvrtek obviněn z podvodu. Policie po sedmi měsících zkoumání došla k přesvědčení, že si Doležel loni v památném – televizí Nova odvysílaném – rozhovoru řekl polskému lobbistovi Jacku Spyrovi o úplatek pět milionů korun za to, že dostane podnikatele kolem Setuzy opět do hry kolem privatizace Unipetrolu.

Další lekce v obraně

Tomáš Pavlíček

Povodeň 2006 přišla moc brzo. Otřepaná pravda o přípravách na minulou válku tady platí dvojnásob: lidé měli letos po ruce zbraně proti předminulým záplavám. Ani to ale není málo. Dá se říct, že se zlepšujeme s každou další katastrofou.

Jeden den v životě

Miroslav Hule

Ukládal jsem se k nespánku po druhé hodině noční. Nad námi je Rožmberk, voda teče už třetí den přelivem pod jeho hráz. Hladina se zvyšuje a hrázky chránící statek mají slabiny – voda prosakuje pískem, vyplavuje zeminu nebo hnůj.

Co s bývalým republikánem

Silvie Lauder

Víme už dlouho, že čeští zelení jsou – podobně jako jejich kolegové jinde v Evropě – pestrou směskou bývalých členů všech možných stran, lidí z občanských a ekologických iniciativ a nezávislých samorostů.

Komentáře

Umění na dosah

Jaroslav Pašmik

Kolik máte doma aut? Ať jedno nebo dvě, za cenu nové škodovky byste mohli mít třicet velkých pláten současných českých malířů. A ne ledajakých. Těch prvních v řadě!

Ptejte se Paroubka

Marek Švehla

Věřme, že všechno, co politici dělají, má nějaký smysl. Jaký smysl ale měla návštěva Jiřího Paroubka na americké ambasádě minulý týden? To je právě záhada.

Svobodu vlekařům, rozhodl prezident

Anneke Hudalla

Prezidentské veto se stává běžným mocenským nástrojem, ústavní soudci by se k tomu měli vyjádřit. Po dramatickém boji mezi prezidentem a sněmovnou o zákon o registrovaném partnerství se Václav Klaus minulý týden zase rozhodl použít svou pravomoc a vetoval další zákon.

Ve hvězdách

Viktor Šlajchrt

Svatý František Xaverský (1506–1552) patřil k nejoblíbenějším figurám barokního umění: scény z jeho života zdobí desítky kostelů, pražská filozofická fakulta nechala roku 1711 vytesat na jeho počest monumentální sousoší, jež dodnes zdobí Karlův most, a mysteriózní hra o jeho životě patřila k největším jevištním senzacím.

Země, která neví, co chce

Jaroslav Formánek

Francie je nemocná země, která si však ve své nemoci libuje. I tak lze chápat již druhý měsíc nefunkční univerzity a gymnázia, pravidelné manifestace studentů, demonstranty zablokovaná kolejiště nádraží, výpadovky dálnic, přístupy k úřadům, k obchodům, ke skladům potravin, potyčky s policisty, hořící automobily a rozbité výklady, solidární stávky státních zaměstnanců, vášnivé diskuse v médiích a parlamentu, událostmi zaskočenou vládu i prezidenta.

Ta povodeň neměla nastat

Václav Cílek

V Geologickém ústavu Akademie věd ČR pracuje tým lidí na projektu, který se týká změn koryta řek za povodně. V průběhu celé zimy čekali na povodeň, protože potřebovali změřit, kolik splavené zeminy proud odnáší při extrémních průtocích.