Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Světlo, které vniká do budovy

Petr Franta (57) se narodil a vystudoval v Praze. V roce 1977 odešel do emigrace, o čtyři roky později zvítězil v soutěži na urbanistické řešení starého přístavu v Montrealu.

Fotografie: Petr Franta. - Autor: ISIFA/LN • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Franta. - Autor: ISIFA/LN • Autor: Respekt

Petr Franta(57) se narodil a vystudoval v Praze. V roce 1977 odešel do emigrace, o čtyři roky později zvítězil v soutěži na urbanistické řešení starého přístavu v Montrealu. Je autorem nebo spoluautorem řady dalších významných a ceněných projektů: plánu obytné čtvrti v Šanghaji, staveb v New Yorku, Montrealu aj.; také v Praze, kde znovu působí od roku 1997 (Palác Flóra na Vinohradech, část komplexu Anděl City na Smíchově, dostavba letiště Praha-Ruzyně); s českou exilovou sochařkou Magdalenou Jetelovou spolupracoval na realizacích monumentálních plastik ve veřejných prostorách. Jeho práce z let 1994 až 2005 představuje publikace a putovní výstava Úhel pohledu / Ways of Seeing, která právě probíhá v Los Angeles a přestěhuje se mj. do New Yorku, Londýna a dalších měst Evropy.

Dají se ve světové architektuře rozpoznat nějaké trendy? Tušíte, kam směřuje?

Dá se říct, že města dnes postupují od koncepcí celku k jednotlivým budovám, které zadávají vybraným architektům. Například Berlín, který nyní vlastně řeší svou poválečnou historii, se vyrovnává s tím, co zůstalo po komunistech, a zve si k tomu nejznámější světové architekty. Zajímavý proces probíhá v celé Evropě, která hledá i svůj regionální výraz, neboť si je vědoma jiných tradic, než z jakých vychází například severoamerická architektura. Svébytným příspěvkem v této diskusi je kupříkladu současná španělská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].