Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Brazilská webová horečka

Systémový analytik společnosti Google, vymyslel takzvanou sociální síť. Je to něco na způsob internetové seznamky kombinované s chatem a osobními webovými stránkami.

Je devět hodin ráno. Nechce se mi pracovat. Nicméně má ranní hodina českého jazyka pro brazilské krajany v Sao Paulu za chvíli začíná. Odhodlaně se tedy pokouším o úsměv, ten mi však ze rtů rychle mizí – žáci totiž spustili lavinu výčitek. Opakují je jako hejno neodbytných papoušků. „Proč ještě nejsem zaregistrovaná na webové stránce jménem Orkut?“ švitoří zlověstně.

V brazilské portugalštině zní slovo Orkut trochu tajemně: něco jako „orkuči“. Odkud se to divné slovo vzalo? Web je pojmenován po svém zakladateli Orkutu Büyükköktenovi. Systémový analytik společnosti Google, původem z Turecka, využil před třemi lety určitou volnost, jež dává firma svým zaměstnancům (20% času poskytuje Google k vytváření osobních projektů), a vymyslel takzvanou sociální síť. Je to něco na způsob internetové seznamky kombinované s chatem a osobními webovými stránkami. Hlavní rozdíl, který Orkut odlišuje od podobných projektů (jako je Američany oblíbený MySpace či asijský Friendster), spočívá v tom, že na Orkut vás někdo musí pozvat, poslat vám elektronickou poštou pozvánku do klubu „orkuteiros“.

Vysvětluji žákům, že jsem se sice zaregistrovala, ale vzápětí si někam dobře schovala papírek s naškrábaným heslem. Nemohu se tedy účastnit internetové horečky, která postihla už 11 a půl milionu Brazilců, téměř polovinu všech uživatelů internetu v Brazílii (počet registrovaných tu neustále roste, ještě loni v červenci jich bylo „pouhých&“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].